2017. február 21., kedd

A szusumná szerkezete

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Számos modern iskola felhígítja a jógát és csak az ászanára, vagy csak a meditációra vagy a krijákra redukálja a gyakorlását, és általában ezen technikák közül is csak egy leegyszerűsített kivonatot tanítanak. Ezek az iskolák természetesen nagyon népszerűek, mivel mindenki egy egyszerű módszert keres. De ezzel a módszerrel nem lehet gyors sikert elérni. Minél inkább csökkentjük a szerszámaink számát a jóga-szerszámosládánkban, annál tovább tart, amíg elérjük a sikert.

Egyes jógaiskolák azt ajánlják, hogy a tanítványaik már az elejétől kezdve úgy meditáljanak a szusumnán, hogy azt aranyszínűnek látják, mint a napot, vagy ezüstszínűnek, mint a holdat. Ez amiatt van, hogy a tűz-nádí (szusumná) csupán a legkülső réteg, és a belső réteg a vadzsriní. A vadzsriní a máskülönben a szúrja nádíban (jobb orrnyílás) folyó nap-energia magasabb, tisztább oktávja. Ahhoz, hogy ezt az áramlatot elérjük, aranyszínben kell meditálnunk a nádín és nem tűzvörösben. A vadzsriníben van még egy finomabb nádí, a csitriní, mely az ídá nádí hold-energiájának magasabb, tisztább oktávját tartalmazza. A csitrinín ezüstösfehér színben meditálunk. Az elején azonban mindig tűzvörösként meditáljunk a szusumnán.

Annak a problematikáját, hogy egyből az elején a magasabb, finomabb nádíkon kezdünk meditálni, úgy érthetjük meg, ha az átlagember karmikus terhét egy ötven tonnás, emelkedőn parkoló teherautóhoz hasonlítjuk. Ebben a hasonlatban az emelkedő a spirituális utunk, a teherautó rakománya a statikus, tudattalan múltunk, a teherautó hajtóműve a szádhanánk (spirituális gyakorlatunk), mely ászanából, pránájámából, krijából, mitáhárából (jóga-étrend), odaadásból stb. áll össze, a meditációs technikánk pedig a sebességváltó. Ha az arany vadzsrinín vagy az ezüst csitrinín kezdjük a meditációt, akkor a teherautó meg sem fog mozdulni, mert a motor besül. Azért kell kezdetben a tűzvörös szusumnán meditálni, mert csak ez az egyes sebesség fokozat lesz képes a szádhanánk erejét közvetíteni a spirituális utunk ellenállásának leküzdésére. A többi, magasabb fokozat később lesz hasznos, amikor már tisztán látjuk annak a jeleit, hogy gyorsulunk."

Nincsenek megjegyzések: