2017. február 14., kedd

A szusumná aktiválása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A központi energiacsatorna ugyancsak egyensúlyt teremt az afferens (bejövő) és efferens (kimenő) idegi impulzusok között. A bal orrlyuk irányítja az afferens idegi impulzusokat. Amikor az érzékeink által felfogott adatokat érzékeljük és feldolgozzuk, ezt az orrlyukat kell előnyben részesíteni. Másfelől viszont a jobb orrlyuk a külső dolgok iránti érdeklődésünket növeli, például, hogyan öltözködünk vagy milyen képet fest rólunk a közösségi média, ami szintén nem segít a meditációban. Ideális esetben mindkét fajta idegi tevékenységet fel kell függeszteni ahhoz, hogy elérjük az egyensúlyt. Ezt azáltal érjük el, hogy felébresztjük a központi energiacsatornát, a szusumnát.

Amikor a központi energiacsatorna aktiválódik, akkor automatikusan felfüggeszti mindkét oldalsó energiacsatornát. Ez a tény magyarázza meg, hogy miért nem szabad aktiválnunk ezt a csatornát például autóvezetés, másokkal való beszélgetés, számítógép használata vagy üzleti vagy etikai döntések hozatala közben. Sem a bejövő, sem a kimenő idegek nem működnek nagyon jól, amikor a központi nádí aktív. Ugyancsak felfüggeszti a bal és jobb agyféltekéket, valamint a lunáris (relativista) és szoláris (fundamentalista) elmét. A spirituális meditáció közben az elme mindkét funkcióját fel akarjuk függeszteni, és le akarjuk csendesíteni. De a meditációs gyakorlaton kívül mindkét funkció nagyon fontos, viszont ki kell tudnunk kapcsolni őket, amikor a spirituális felszabaduláson dolgozunk. Olyankor túl kell lépnünk az elmén. Ez a pránájáma egyik alaptanítása, hogy a meditáció elsajátításához képesnek kell lennünk aktiválni a központi energiacsatornát. Ekkor gyors sikert fogunk elérni a meditációban.

Két alapvető technika létezik a szusumná aktiválására. Az egyik egy pránájáma-technika, ami a váltott orrlyukas légzésből áll (melyet nádí suddhinak neveznek, ha kumbhaka nélkül végezzük, illetve nádí sódhanának, ha légzésvisszatartással együtt végezzük). Ezt a technikát már megtanultuk az 5. fejezetben. A másik módszer egy meditációs technika, ami a központi energiacsatorna vizualizációjából áll. Mivel ez a könyv a meditációval foglalkozik, a második módszert fogjuk előnyben részesíteni, de mint ahogy gyakran előfordul, meg kell értenünk, hogy egyik jóga-technika sem jobb a másiknál. Minél többféle módszert gyakorolunk, annál nagyobb az esélyünk a sikerre."

Nincsenek megjegyzések: