2017. február 4., szombat

Marícsjászana G és H

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Marícsjászana G

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból úgy, hogy a bal lábunkat A bal karon kívül hozzuk előre, majd helyezzük a tarkónk mögé a jobb kezünk segítségével. Hajlítsuk be a jobb térdünket úgy, ahogy az előző két pózban tettük, majd kulcsoljuk körbe a jobb lábunkat a jobb karunkkal belülről kifelé, hátul megfogva a jobb kezünkkel a bal csuklónkat. Nézzünk fel a két szemöldök közé.
Astau: Kilégzésre hajoljunk előre a mellkassal a bal lábunkra, és nézzünk az orrhegyünkre. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Nava: Belégzésre emeljük meg a mellkasunkat, és ismét nézzünk az orrhegyünkre. Kilégzésre bontsuk a kulcsolást, és helyezzük a két tenyerünket a talajra a csípőink mellett.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába (bal láb a tarkó mögött, jobb láb a levegőben).
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa-vimsatihi: ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-trajódasa) a bal oldalra is.

Marícsjászana H

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból úgy, hogy a bal lábunkat A bal karon kívül hozzuk előre, majd helyezzük a tarkónk mögé a jobb kezünk segítségével. Hajlítsuk be a jobb térdünket úgy, ahogy az előző két pózban tettük, majd fordítsuk ki a törzset jobb oldalra, és a bal karral kulcsoljuk körbe a jobb lábunkat kintről befelé. Bal kezünkkel fogjuk meg a jobb csuklót a hátunk mögött, ha elérjük, vagy csak akasszuk össze az ujjainkat. Nézzünk hátra a jobb vállunk fölött, és hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Astau: Belégzésre bontsuk a kulcsolást, helyezzük a tenyereinket a talajra a két csípő mellett, majd emeljük ki magunkat csakórászanába (bal láb a tarkó mögött, jobb láb a levegőben).
Nava: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Dvádasa-astadasa: ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-ékádasa) a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: