2017. február 25., szombat

Pársva-bakászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Pársva-bakászana (oldalsó varjúpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A pársva-bakászana a következő pungu-kukkutászanával együtt egy kis kartámaszos blokkot alkot, ráadásul mindkét pózban oldalirányú gerinccsavarással kombinálódik a kartámasz. A bakászana mitológiájáról már esett szó az Ashtanga második sorozatának tárgyalásakor, így most rátérünk a póz végrehajtásának részleteire.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre helyezzük a fejtetőt a talajra lefelé néző kutyapózban (előző vinyásza) és emeljük ki magunkat fejenállásba. Ez a kartámaszos pózok megszokott bevezető vinyászája.

Astau: Kilégzésre engedjük le a lábainkat vízszintesig, majd hajlítsuk be a térdeinket, és vigyük ki mindkét térdet a jobb kar külső oldalához.

Nava: Belégzésre engedjük le a bal combunk külső oldalét a jobb felkarra, majd lassan emeljük fel a fejünket a talajról, miközben igyekezzünk megtartani az egyensúlyunkat a tenyereken. Egyenesítsük ki a karjainkat, amennyire tudjuk, a térdeket és a bokákat tartsuk összeérintve, és spicceltessük a lábfejünket. Végezzünk el öt mély légzést a pózban (pársva-bakászana).

Dasa: Kilégzésre engedjük le a fejünket a talajra, majd belégzésre emeljük vissza a lábainkat fejenállásba (mukta-haszta sírsászana A).

Ékádasa-trajódasa: ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (astau-dasa) a bal oldalra is.

Csaturdasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sódasa: Kilégzésre lefelé nézőkutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: