2018. május 26., szombat

A Csandra krama gyakorlása

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A Csandra kramát a telihold és az újhold napján ajánlott gyakorolni, illetve azokon a napokon, amikor fáradtnak érezzük magunkat. Ez egy terápiás kiegészítés a rendszeres gyakorlásunkhoz. Számos haszna van annak, ha néha, illetve rendszeres időközönként egy regeneráló sorozatot is gyakorolunk, például csökken a húzódás és sérülés veszélye, és jobban oda tudunk figyelni a testünk belső változásaival, melyek az évszakok és a holdciklus váltakozásaival járnak együtt. Ha hetente egyszer gyakoroljuk a Csandra kramát, azzal lecsökkenthető az Ashtanga-gyakorlókra gyakran jellemző teljesítmény-kényszer. 

A Csandra krama akkor is hasznos lehet, ha a megszokottnál kevesebb az időnk vagy az energiánk. Sok olyan sérülés is van, amelyek az Ashtanga gyakorlását megnehezítik, de a Csandra krama problémamentesen végezhető vele. Ha nagyobb sérülés ér bennünket, akkor érdemes pihenni néhány napot, de utána jobb hamarabb visszatérni a gyakorláshoz, és ehhez hasznos lehet a Csandra krama, melyet számos fizikai állapothoz, életkorhoz és erőnléthez hozzá lehet igazítani. Ha a megfelelő türelemmel gyakoroljuk, akkor ez a sorozat sok eredményt és erőt adhat. 

A tradíció szerint nem gyakoroljuk az Ashtanga-jógát a telihold és az újhold napjain. A telihold napjai előtt finoman megváltozik a szervezetünk folyadékháztartása, mintha egy belső dagály indulna el, ami általában erőtöbblettel is párosul. Mivel ez túlstimulációhoz vezetne, nem ajánlott intenzív gyakorlást végezni teliholdkor. Az újholdat közvetlenül megelőző napok apályhoz hasonló állapotot okoznak a folyadékháztartásunkban. Ilyenkor kevesebb az energiánk, az ízületek szárazabbak, kevésbé mobilisak, és így a sérülés kockázata is magasabb, ha az intenzív gyakorlást erőltetjük. A kettő közül kevésbé problémás a telihold alatt gyakorolni, mint újhold alatt. 

A Csandra krama az Ashtanga első sorozatának előkészítője, és a legtöbb gyakorló számára könnyebben megvalósítható, mint az első sorozat. Tehát ha az nehézséget okoz, akkor kezdhetjük a Csandra kramával is. Bár ebben a sorozatban nincsenek előre-hátraugrások, a vinyásza alapelvei, vagyis az áramlás és a tudatos légzés, ugyanúgy érvényesek. A Csandra krama első sorban az Ashtanga gyakorlókra való tekintettel lett kifejlesztve, tehát ha még nem gyakoroljuk rendszeresen az Ashtangát, akkor nem kell feltétlenül egyből az egész Csandra krama sorozatot végigcsinálni egyben. Hagyjunk magunknak időt a képességeink kifejlődéséhez, és eleinte hagyjuk ki azokat a pózokat, amik túl nehéznek tűnnek. Ez a sorozat jótékony hatással van a vállakra, csuklóra, térdre, csípőre és derékra is, tehát ha az eddigi életmódunkkal, vagy esetleg az Ashtanga-gyakorlással túlterheltük ezeket az ízületeket, akkor a Csandra krama alkalmazásával jelentős javulást érhetünk el. 

Nincsenek megjegyzések: