2018. május 31., csütörtök

A Nap és a Hold

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"4. Szúrja csakra

Ez a csakra három angulával a köldök fölött található. Az azonos ütemű belégzéssel és kilégzéssel gyakorolt pránájáma (récsaka és púraka), e csakrára irányított fókusszal felébreszti a csaitanját ebben a csakrában. A csaitanja ebben a csakrában megtisztítja az összes nádít a hasban. Aki szert tett a csaitanjára ebben a csakrában, nem fog szenvedni a gyomor semmilyen betegségeitől, sem a mahódaramtól (puffadás, hasi vizenyő), és örökké jó egészségre, megdöbbentő vitalitásra, testi ragyogásra és hosszú életre fog szert tenni. A pránájáma gyakorlója eléri e csakra szabad mozgását, ami az emésztőerő gyors növekedésében figyelhető meg. Különleges csaitanjára vagy belső látásmódra fog szert tenni, hogyha gyakorolja a bhásztrikát és a kévala kumbhaka pránájámát. Ezt nem érhetjük el akkor, ha másfajta pránájámákat gyakorolunk, miközben erre a csakrára koncentrálunk. Az egyéb pránájámák csak hétköznapi eredményeket fognak hozni.

(A szúrja csakra a napfonat közelében, a köldök felett található, és a gyomor, az emésztés működésével áll szoros kapcsolatban. Nem csak az evés, de minden érzékszervi tevékenység során ezt a csakrát tápláljuk, és ha képes megemészteni a benyomásokat, akkor a testünk ragyogóvá válik. Itt a fújtató légzéssel és a hosszú légzésvisszatartásokkal lehet rendkívüli eredményekre szert tenni.)

5. Manasz csakra

Ez a csakra közel helyezkedik el az anna kósamhoz. A kévala kumbhaka pránájáma rendszeres gyakorlásával érhetjük el a csaitanját ebben a csakrában. A csakra fő funkciója az intuíció erejének fejlesztése és az intellektus kiterjesztése. Ez annak köszönhető, hogy a kumbhaka pránájáma gyakorlása tisztítja az agyunkat. Van egy különleges kapcsolat az agy és a manasz csakra között. 

(Más források szerint a manasz csakra megegyezik a szóma csakrával, ami az ágjá csakra fölött, az agy közepén helyezkedik el. Valószínűleg azért említi előbb Krishnamacharya ezt a csakrát, és utána visszatér a szívcsakrához, mert a manasz csakra erősen összefüggő párt képez a szúrja csakrával. Ha a figyelmünket szétszórjuk az érzékszervi tevékenységek során, akkor az energia "elég" a szúrja csakrában, ha viszont nem engedjük lecsöpögni oda, hanem megállítjuk a szóma (manasz) csakrában, például a kumbhakával vagy a khecsarí múdrával, akkor erősíti az agy féltekéinek működését és összhangját.) 

6. Anáhata csakra

Ez a csakra a szívben (hridaja szthána) helyezkedik el. Speciális kapcsolat van a csakra és a szív között. A récsaka, púraka és kumbhaka hosszának eltérő (emelkedő és csökkenő) arányával végzett pránájáma abhjásza, e csakrára koncentrálva szilárdan felébreszti a csaitanját ebben a csakrában. A csaitanja ezen állapota e csakrában megszünteti a szív gyengeségét és rendkívüli erőt ad. A szívvel kapcsolatos összes tevékenység e csakra erejének köszönhetően hajtható végre. Tudjuk, hogy ebben a világban az élet csak a szív erejének és működésének köszönhető. Ezért, ha ezt a csakrát a megfelelő állapotban tartjuk, és szabadon tud mozogni, olyan érzelmek fognak felébredni a szívben, mint a gyengédség, odaadás, tudás stb., melyek mind az elme magasabb állapotainak (bháva) megnyilvánulásai. Ha ez a csakra rosszul működik, beszennyeződik vagy korlátozva van, akkor a gyilkosság, tolvajlás, hűtlenség és ehhez hasonló alacsonyabb érzelmek fognak felébredni a szívben. A helyes pránájáma gyakorlás következtében e csakra sebessége növekszik, ami pedig kiterjeszti az intellektust és az illető hajlamosabb lesz a jámbor cselekedetekre. A sásztrával nem összhangban végzett pránájáma csökkenteni fogja a csakra sebességét és meg fogja semmisíteni vagy legyengíti a szívet."

Nincsenek megjegyzések: