2018. május 23., szerda

Ráma és Krisna mantrái

 A soron következők Ráma és Krisna mantrái voltak a workshopon. A védikus időszámítás szerint két királyi dinasztia létezik a Földön, az egyik a Napistentől, a másik pedig a Holdistentől ered. Visnu mindkét dinasztiában inkarnálódott, a Nap-dinasztiában Rámaként, a Hold-dinasztiában pedig Krisnaként. E két dinasztia feladata, hogy óváják az embereket a szélsőslges nézetektől, melxeket a Napenergia (pingalá) és holdenewrgia (Ídá) túltengése hozhqt létre. Ráma a Nap-inkarnáció, egynejűséget fogadott, ezzel is példát mutatva a közönséges embereknek. Ezzel szemben Krisnának 16108 felesége volt, de az Ő példáját nem tudja követni a közönséges haladó.

A másodikként szereplő Hare Krisna mahámantrát a Krisna-hívők a legfőbb mantrának tekintik, és azt használják meditációra. A mantra Krisna és Ráma neveit is tartalmazza, bár van, amikor a "Ráma" szót Krisnára (Rádhá-ramana) vagy Balarámára (Krisna bátyja) értik. A Haré szó utalhat Harira (Visnura vagy Krisnára), Harára (az Istenségek női energiái) és az Úr Sivára is, akinek szintén Hara az egyik neve.

Raghupati Rághava Rádzsa-Ráma
Patita-pávana Szítá-Ráma
Szítá-Ráma Dzsaja Szítá-Ráma
Patita-pávana Szítá-Ráma

Haré Krisna Haré Krisna
Krisna Krisna Haré Haré
Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré


Raghupati – a Raghu (Nap) dinasztia ura; Rághava – Raghu király leszármazottja; rádzsa – király; Ráma – Úr Ráma; patita – az elesettek; pávana – megmentője; Szítá – Szítá Déví, Ráma hitvese; dzsaja – éljen; Haré – Krisna gyönyörenergiája (Rádhárání); Krisna – Krisna, aki mindenkit vonz (a Hold-dinasztia királya); Ráma – az Úr Ráma, vagy Balaráma, Krisna testvére.


Ó Ráma király, a Raghu dinasztia ura, Raghu király leszármazottja! Éljen Szítá és Ráma, az elesettek megmentői! Ó Hará, Ó Krisna, Ó Ráma!

Nincsenek megjegyzések: