2018. május 18., péntek

Dhanvantari, a gyógyítás istene

Az első mantra, amit a múltkori Halhatatlanság Tava workshopon énekeltünk, az Úr Dhanvantarihoz szólt. 

A Rámájana és a Bhágavata Purána szerint az Úr Dhanvantari, Visnu inkarnációja akkor jelent meg, amikor a félistenek és a démonok kiköpülték a tejóceánt. Dhanvantari a kezében tartotta az amritával (a halhatatlanség nektárjával) teli edényt. A démonok azonban ellopták az edényt, és maguknak akarták megtartani a nektárt. Ezért az Úr Visnu egy másik inkarnáció, az eblűvölő Mohiní-múrti női formájában jelent meg, és trükkel visszaszerezte az edényt a démonoktól, majd a félisteneknek osztotta ki a tartalmát. Dhanvantarít a félistenek orvosának, az ájurvéda és a gyógyítók istenségének is tartják. A Dhanvantari-nighantu című írásból az ájurvédikus gyógynövények hatásait ismerhetjük meg. 

Dhanvantarít négy karral szokták ábrázolni, mint az Úr Visnut. Az egyik kezében a halhatatlanság nektárját tartalmazó edény van, a másik kettőben az Úr Visnu kagylókürtje és a szudarsana-csakra (a Tűz kereke), a negyedikben pedig egy piócát tart, melyet az ájurvédikus kezeléseknél a mérgezett vér kiszívására használnak. 


Dhanvantari Mahá mantra

Óm Namó Bhagavaté Vászudévája
Dhanvantarajé Amrita-kalasa Hasztája
Szarvámaja Vinásanája Trailókja
Náthája Srí Mahá-visnavé Namaha

Óm – univerzális hangrezgés; Namó – hódolatomat ajánlom; Bhagavaté – a legfelsőbbnek; Vászudévája – minden lény menedékének; Dhanvantarajé – Dhanvantarinak, a gyógyítás Istenségének; Amrita – a halhatatlanság nektárja; Kalasa – edény; Hasztája – aki a kezében tartja; Szarva - minden; Amaja – hibát; Vinásanája – aki megsemmisít; Trailókja – a három világ (alsó, felső és középső); Náthája – urának; Srí – aki minden bőséggel és Laksmí Dévível (a szerencse istennőjével) teljes; Mahá-visnavé – a Nagy Visnunak (al élőlények fenntartójának és forrásának); Namaha – Hódolat.

Hódolat a Legfelsőbb Lénynek, Vászudévának, aki Dhanvantari, a gyógyítás istensége formájában a kezeiben tartja a halhatatlanság nektárjával teli edényt, és minden tökéletlenséget megsemmisít; aki a három világ ura, a Szerencse Istennőjének társa és az élőlények forrása és fenntartója, hódolatomat ajánlom neki!

Nincsenek megjegyzések: