2018. május 24., csütörtök

A csakrák és az egészség

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Van-e valaki, aki nem vágyik a béke és társadalmi stabilitás állapotára? E két dolog elengedhetetlen ahhoz, hogy egy család elégedettségben éljen. 
Manapság (jelen pillanatban) ez a két tényező hiányzik. Ez vitához és feszültséghez vezet az apa és fia, a vezető és alárendeltje, férj és feleség között, ami pedig csökenti az életminőséget. Tehát mindenkinek követnie kell a jógábhjásza első két lécsőfokát, a jamát és a nijamát. Az ászana-gyakorlás helyreállítja a vérnyomást, a sznájuk (ízületi szalagok) és a különböző testrészek tökéletes, ideális módon fognak működni. Azt is elősegíti, hogy a belső keringés minden formája megfelelően működjön. Mindannyian ismerjük a kapcsolatot a jó vérkeringés, a nádi granthik (energiacsatornák), az egészséges test és a jó egészség között. Nem kell tehát tovább hangsúlyozni a napi legalább néhány perces ászana-gyakorlás hasznát. Mi másra volna szükségünk, miután ezt megtapasztaltuk? Csak azután tudunk másokkal foglalkozni, hogy megkaptuk ezeket a hatásokat. 

pránájáma gyakorlásának ereje által a csontok, a csontvelő és a szív megerősödnek; fejlődik az agy, a fej, az anna kósam (a fizikai test), a zsírréteg; a mana kósam (az elme rétege), a légzés és a prána ereje, valamint az élethossz; kiélesednek az érzékek, megerősödik az intellektus és a hang, és a vér is megtisztul. Mindezek a fontos tényezők szükségesek a jó egészség fenntartásához. Akinek erősek a csontjai, a vitalitása, az idegei és az ízületei, az egészséges és hosszú életet fog élni. A vírjam (életerő) hiánya vagy gyengesége az erő hiányához vezet, ez pedig a csontok sorvadását okozza. Az ilyen tünetek a tuberkulózishoz vezetnek. Az, akinek nincs szennyeződés a vérében, sohasem kapja el a betegségeket, és a teste ragyogni fog. Hogyan maradhatna meg a sötétség ott, ahol napfény van? Ezért beszél minden ájurvéda írás a jó vérkeringésről és az erős csontokról, mint az egészség előfeltételéről. Ha a vérünk nem tiszta, akkor a nádí csakrák nem fognak megfelelően működni. Megfigyelhetjük a vonat, a különböző elektromos berendezések és egyéb gépek kerekeit. Ha csak egy kerék megáll, a gép összes működése megszűnik és a berendezés elromlik. Hasonlóképpen, ha a testnek nevezett gépben akár egy nádí csakra is elromlik, akkor nem kaphatjuk meg a jó egészség hasznát. Ezért a jó vérkeringés elengedhetetlen a nádí csakrák megfelelő működéséhez."

Nincsenek megjegyzések: