2018. május 10., csütörtök

Miért végezzük a jógát?

Újabb részlet a Krishmanacharya-könyvből:

"1. Fejezet

Bevezetés

1.1 Miért végezzük a jógábhjászát?

Miért kell végezni a jóga abhjászát(a jóga gyakorlását)? Milyen eredményt érünk el a jóga gyakorlásával? Milyen hosszú legyen a gyakorlás (mennyi időt töltsünk vele naponta)? Mik a gyakorlás okai és hatásai? Az emberek folyamatosan ezeket a kérdéseket teszik fel nekem. Mások pedig különböző kérdéseket tesznek fel a jógáról. Azért írtam ezt a könyvet, hogy válaszoljak a kérdéseikre. De mielőtt ezt megteszem, szeretnék mondani néhány szót. Manapság a társadalmunk tagjainak hozzáállása változik. Minden tevékenységükre üzleti vállalkozásként tekintenek és csak a profit vagy veszteség viszonylatában gondolkodnak. Ez a látásmód egyre jobban terjed. Ez a hozzáállás kezd a lelki fejlődésünk akadályává válni. Sajnálatraméltó és szomorú dolog, hogy ez az azonnali és anyagias, üzlet-orientált hozzáállás, melyet az útszéli kereskedővel kapcsolatban kellene alkalmazni, a szanátana dharmára(az örök vallásos elvekre) és a spirituális igazságokra is átterjedt. 

Nem alkalmazhatjuk ezt a primitív hozzáállást, hogy az olyan kedvező dolgokban is azonnali hasznot várunk, mint a jógábhjásza, Isten imádata, a szandhja vandanam(a napi háromszori meditáció a Gájatrí mantrán), vagy a mantrák éneklése; mintha munkások volnánk, aki egy óra munkáért azonnali fizetséget vár. Nem szabad keseregniük azon sem, ha egy paiszát(indiai aprópénz) sem kapnak cserébe az összes időért, amit erre fordítottak. Amikor megjelenik ez a gondolkodási séma, napról napra belekerülünk a pusztulás folyamatába. 

Az olyan kedvező dolgok, mint a jógábhjásza,nem hasonlíthatóak az útszéli árussal kötött üzlethez. A kedves olvasóknak figyelmesen meg kell jegyezniük ezt a tényt. El kell gondolkodniuk azon, hogy mennyi fizetséget kapunk mindazért az időért, amit napról napra elvesztegetünk. Például, mennyi időt vesztegettünk már el az alvással vagy haszontalan beszéddel vagy egyéb hasonló tevékenységgel? Minden élőlény, beleértve az embereket is, legalább 6-7 órát tölt el alvással minden nap. Volt-e már valaha valaki, aki azt gondolta, hogy túl sok órát vesztegetett el a haszontalan és értelmetlen alvással, és eldönti, hogy ezentúl nem fog aludni? Soha. Ennek az az oka, hogy ha nem töltjük el ezt az időt naponta az alvással a viszonzás elvárása nélkül, akkor a testünk el fog pusztulni. Lehet, hogy valaki kibír öt-hat napot alvás nélkül. De már ettől is elkezdünk szédülni. Ezután pedig nem lesz energiánk semmit sem csinálni. Ezért mindenki bizonyos benne és tapasztalatból is tudja, hogy minden élőlénynek szüksége van egy bizonyos mennyiségű alvásra, attól függetlenül, hogy származik-e belőle anyagi hasznuk. A fizikai egészség, a lelkesedés és élénkség mind az alvás eredményei. Nem csak ez, de még az sem túlzás, hogy az alvástól megfiatalodik a testünk és az elménk."

(A képen Krishnamacharya mysore-i jógasálájának berendezése látható. Ez alapján érthető, hogy Krishnamacharya nem rettent vissza a segédeszközök alkamazásától, ha még hatékonyabbá tudta velük tenni a jóga-gyakorlatok terápiás hatását. Később ezt az elvet a veje, B.K.S. Iyengar vitte tovább oktatásában.)

Nincsenek megjegyzések: