2018. május 12., szombat

Nádí sódhana

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

Amikor kezd kényelmesebbé válni ez a légzésmód, akkor figyeljük meg a gáttájékot, különösen a múla bandha helyét. Anélkül, hogy akaratlagosan rásegítenénk, megfigyelhetjük, hogy a belégzés és a kilégzés végén határozott, de eltérő feszültség keletkezik a medencefenékben. A belégzés egy fajta hatást vált ki a gátban, a kilégzés pedig egy másikat. Ha rákoncentrálunk erre a területre, akkor egyre tudatosabbá válunk róla, és jobban meg tudjuk figyelni a múla bandha energetikai változásait anélkül, hogy beleavatkoznánk. 

2. Nádí sódhana

Az ászanák között a fejenállást és a lótuszpózt tartják a legfontosabbnak. Hasonlóképpen, a légzőgyakorlatok között a nádí sódhanát, vagyis a váltott orrlyukas légzést tartják a legfontosabbnak. Foglaljuk el ismét a kényelmes ülőhelyzetet, és tartsuk a kézfejeinket tenyérrel fölfelé a térdeinken. Enyhén nyomjuk az állunkat a mellkashoz, anélkül, hogy a nyakunk előreesne. Nyújtózkodjunk a fejtetőnkkel a mennyezet felé. Lazítsuk el az arcunkat és különösen a szemeink és az állkapcsunk körül engedjük el a feszültséget. Emeljük a jobb kezünket az arcunkhoz, a mutató- és középső ujjat kényelmesen behajlítva. Helyezzük a hüvelykujjunkat a jobb orrnyílás tövéhez, a gyűrűs és kisujjunkat pedig a balhoz.

Végezzünk el egy teljes belégzést és kilégzést a két orrlyukon keresztül, majd foguk be a jobb orrnyílást, és szívjuk be lassan és egyenletesen a levegőt a bal orrnyíláson keresztül, közben négyig számolva. Most fogjuk be a bal orrnyílást, és lélegezzünk ki a jobbon keresztül négyig számolva. Ugyanezen az oldalon, vagyis a jobb orrlyukon keresztül ismét lélegezzünk be ugyanilyen időtartam alatt. Most zárjuk el a jobb orrnyílást, és lélegezzünk ki a balon keresztül, ismét négyig számolva. Ebből áll egy kör. 

Végezzünk el még négy kört. Mindig a belégzés után váltsuk az orrnyílásokat. Miután elvégeztük mind az öt kört, engedjük le a jobb kezünket az ölünkbe és hajtsunk végre néhány kör normális légzést. Ez a pránájáma tisztítja az arcüregeket, csökkenti a nyak és az arc feszültségét, fejleszti az intelligenciát és az agy funkcióját, különösen a bal és jobb agyféltekék szinkronját, vagyis kiegyensúlyozza az elménk analitikus és intuitív aspektusát is. 

Ahogy jártasabbá válunk ebben a pránájámában, enyhe nyomást kell gyakorolni arra az orrnyílásra is, amelyiken keresztül ki- vagy belélegzünk, Ezáltal csökken az átáramló levegő mennyisége, és így a légzés hossza növekszik. Igyekezzünk négyről tízre növelni a ki- és belégzések hosszát, mint ahogyan a vilóma pránájámában tettük. Eltarthat egy ideig, mire megszokjuk azt, hogy az arcunk előtt tartsuk a jobb karunkat. Ehhez erőre és ellazultságra is szükség van. A vilómával ellentétben ennél a pránájámánál elkezdhetjük megduplázni a kilégzés hosszát, miután az egyenletes hosszúságú változat már jól megy. Ez a következőképpen néz ki:

Belégzés a bal orrlyukon keresztül, 4 másodperc
Kilégzés a jobb orrlyukon keresztül, 8 másodperc
Belégzés a jobb orrlyukon keresztül, 4 másodperc
Kilégzés a bal orrlyukon keresztül, 8 másodperc

Végezzünk el összesen nyolc kört belőle, majd lélegezzünk normálisan és figyeljük meg a hatásokat. Idővel hozzátehetjük a külső és belső kumbhakákat is, mint ahogy a vilóma pránájámánál is.

Nincsenek megjegyzések: