2018. május 29., kedd

A tíz csakra

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"1.2 A csakrák

A testünket alkotó gépezetben tíz csakra található, nevezetesen: 1. Múládhára csakra, 2. Szvádhisthána csakra, 3. Manipúraka csakra, 4. Szúrja csakra, 5. Manasz csakra, 6. Anáhata csakra, 7. Visuddhi csakra, 8. Ágjá csakra, 9. Szahaszrára csakra, 10. Brahmagúha (laláta) csakra

1. Múládhára csakra

Ez a csakra a végbélhez közel helyezkedik el. Ha a pránájámát e csakrákra koncentrálva erőre teszünk szert és a csaitanja (öntudat, életerő) felébred ebben a csakrában, akkor a vírjam (szexuális vitalitás) meg fog erősödni. Amikor az uralmunk alatt tartjuk a vírjamot, akkor a test ellenállóvá lesz. Ha valaki eléri a csaitanját ebben a csakrában, akkor potenssé válik.

(Krishnamacharya a csaitanja kifejezést említi, amit leginkább "tudatos életerőként" lehet fordítani, vagyis a csakra megtelik tudatossággal, és a prána mennyisége is megnövekszik benne. Ekkor a csakrához kapcsolódó pszichológiiai funkciók vonatkozásában egyszerre teszünk szert önkontrollra, tudatosságra és rendkívüli erőre is. A múládhára csakrához a reprodukív képességet kapcsolja, mivel a múládhára a föld elemet és a fizikai test megnyilvánulását is irányítja. Amennyiben a jógi nem pazarolja el a szexuális vitalitását kontrollálatlan szexuális aktusra, akkor a teste ellenállóvá válik és az immunrendszere megerősödik. Az egyes csakrák életerejét azáltal ébreszthetjük fel, hogy a pránát tudatosan a csakrába irányítjuk a pránájáma közben.)

2. Szvádhisthána csakra

A szvádhisthána csakra két angulával (hüvelykkel) a múládhára csakra fölött helyezkedik el. Ha a krama és a szabályok szerint gyakoroljuk a pránájáma abhjászát, és elérjük a csaitanját ebben a csakrában, akkor minden betegség megsemmisül. Rendkívüli mértékben megerősödik az egészség. Bármennyi fizikai munkát végre tudunk majd hajtani fáradtság nélkül. Még az ellenségei is méltatják és dicsőítik azt, aki eléri a csaitanját ebben a csakrában. Az erőszak elmenekül és elbújik előle. Még a tigris és a tehén is békésen fog egymás mellett élni a jelenlétében.

(A második csakra a szvádhisthána, amit általában szexcsakrának is neveznek. Bár Krishnamacharya az alsó csakrához kapcsolta a reproduktív képességet, a szexualitás érzelmi aspektusai, valamint a vonzalom és ellenséges érzület is ehhez a csakrához kapcsolódnak. A felébredt szvádhisthána csakrával rendelkező személy ellenállhatatlanul vonzó, és a jelenlétében minden ellenségesség megszűnik. Patandzsalí ugyanezt a hatást említi azon jógik esetében, akik tökéletesen gyakorolják az ahimszá (erőszakmentesség) tilalmát.)

3. Manipúraka csakra

Ez a csakra pontosan a köldökben helyezkedik el. Ha a pránájáma gyakorlása által elérjük a csaitanját ebben a csakrában, a gyakorlót nem érheti semmilyen fizikai vagy mentális csapás. Minden csapás elmenekül a közeléből. Az, aki elérte a csaitanját ebben a csakrában, bármilyen katasztrófát vagy balesetet nagy lélekjelenléttel tűr. Nem csak az, hanem ki fogja fejleszteni a divja dristit (isteni látásmódot) is. Ez a csakra az összes többi csakra közepén helyezkedik el. Fő funkciója az, hogy biztosítsa az összes szerv és testrész megfelelő működését. Csak akkor lehetséges a jó egészség, ha az összes szerv erős. Ha bármelyik szerv beteg, az rossz egészségről árulkodik.

(A manipúra csakra a személyes hatalom csakrája, így az, akinek csaitanjája felébredt ebben a csakrában, személyes védelmet élvez minden helyzet közepette. Az életerő fő központja, és ugyanakkor az intuíciónkban is fontos szerepet játszik, ezt nevezzük zsigeri intuíciónak.)

Nincsenek megjegyzések: