2018. május 27., vasárnap

Csandra krama a mestruáció alatt

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A Csandra krama a Csandra-namaszkárával (holdüdvözlettel) kezdődik. A holdüdvözlet első változatát négy légzésciklus alatt hajtjuk végre, és hétszer ismételjük. A második változatot tíz vagy tizenkét légzésciklus alatt hajtjuk végre, és négy körben ismételjük. A Csandra-namaszkára A-ban a hét ismétlés a hétnapos holdciklust jelképezi, mely négyszer következik be a holdciklus negyedei szerint. Ez tesz ki egy teljes holdhónapot. A Csandra-namaszkára B a négy évszakot képviseli az éves ciklusban: négyszer tizenkét légzésciklus. Az itt leírt B változat tíz légzésciklus alatt végrehajtható, de egy vinyásza hozzáadásával vagy elvételével nyolc vagy tizenkét légzésciklusnyi időre is kiterjeszthető. 

A Csandra krama több olyan aspektussal is rendelkezik, melyek segítenek előhívni a Hold energiáját. A pózokat a testünk bal oldalával kezdjük, ami a bennünk rejlő intuitív és nőies tulajdonságokat aktiválja, míg a testünk jobb oldala az analitikus, férfias oldal. a bal oldal a paraszimpatikus idegrendszerrel áll kapcsolatban, és az ídá vagy csandra nádí vezérlése alatt áll. Az első négy sorozat álló pózainak mindegyikét a bal oldalon fogjuk kezdeni. Ezzel ki tudjuk egyensúlyozni a jobb oldal túlstimulálását, melyet a tradicionális Ashtanga-gyakorlás kiválthat. 

Ha lelassítjuk a vinyászákat, és minden mozdulatot több légzésre hajtunk végre, az lenyugtatja a fizikai testünket és az izgága elménket is. A legtöbb ászanában le fogjuk hajtani a fejünket, és vagy lágyan magunk elé nézünk, vagy behunyjuk a szemünket. A légzés is lágy lesz, ami elősegíti a türelem kifejlődését, és így az a sorozat kevésbé tüzes és melegítő hatású, mint a Napüdvözlet. A guruló vinyászában is a belső vonatkoztatási pontot és a nyugalmat keressük. Jegyezzük meg, hogy mindegyik Ashtanga sorozat vége felé vannak hanyatt fekve végzett pózok, amelyek nyugtató hatásúak, és nem annyira stimulálnak. Az első sorozatban ilyen a szúpta pádángusthászana

A Csandra kramát menstruáció és terhesség alatt is lehet gyakorolni, bár ez függ az edzettségünktől is. ha a terhesség előtt nem gyakoroltuk a jógát, akkor ne próbáljuk megtanulni ezt a sorozatot egy oktató vagy szakorvos segítsége és jóváhagyása nélkül. A menstruáció alatti jóga-gyakorlással kapcsolatban az alábbi vezérelveket kell figyelembe venni: kerüljük a hasat összenyomó ászanákat, vagy amelyek hasban kényelmetlen érzetet hoznak létre. Kerüljük az egyensúlyozó pózokat és azokat a gyakorlatokat, ahol nagyon gyorsan vagy gyakran kell felfelé vagy lefelé vinni a fejünket. A gyengéd hátrahajlítások általában nem szoktak problémát okozni, de az erőseket érdemes kihagyni. kerüljük a fordított pózokat, és azokat a pózokat vagy mozdulatokat, amelyek kifejezetten megemelik a testhőt. Koncentráljunk a csendes, folyamatos és mély légzésre. Nyújtsuk meg a gerincet és a szabad mozgásra való képességet hozzuk összhangba a stabilitással és földeltséggel az egyes pózokban. Fókuszáljunk a lábak erősítésére és a csípőnyitásra. 

Nincsenek megjegyzések: