2019. szeptember 24., kedd

Az imádott isteni forma

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Az ísta-dévata
A 2.44. szútra szerint a szent szövegek tanulmányozása által fogjuk megtalálni Isten számunkra ,legmegfelelőbb formáját. Amikor a szent szövegeket olvassuk, figyeljük meg, hogy érzünk-e valamilyen erős érzelmi reakciót Isten valamelyik formája iránt. Ha nem, akkor folytassuk egy másik szent szöveggel, mely egy másik formáról szól. Amikor sikerült megtalálni Istennek azt a formáját, mely iránt erős és pozitív reakciót tapasztalunk, akkor ő lehet az ístadévatánk. Bár ez egy szanszkrit kifejezés, semmilyen körülmények között sem kell a hindu isteni formákra korlátozni magunkat. Bármelyikhez vonzódunk is (a kereszténységtől a taoizmusig, vagy bármilyen természeti nép istenfelfogásához), az megfelelő és „megengedett”. Ne hagyjuk, hogy valaki más mondja meg, mi helyes és mi nem; hanem találjunk rá arra, ami a számunkra működik. Fontos, hogy ez az isteni forma életigenlő legyen. Ha azt mondja, hogy pusztítsunk el valamit vagy öljünk meg valakit, akkor az valószínűleg valaki egójának a kivetülése és nem egy valóságos isteni forma. Azt is ellenőrizzük, hogy spirituális szerepmodellünk valóban rendelkezik-e tradicionális háttérrel és valamlyik szakrális hagyományban hitelesen imádják.
Ezután kezdhetünk hozzá a bhakti-jóga gyakorlásához. Ez azt jelenti, hogy minden nap intenzíven koncentrálunk és meditálunk az ístadévatánkon. Hozzunk létre intenzív szeretetet és vágyakozást az isteni forma iránt és a hozzátartozás érzését. Képzeljük azt, hogy a szolgája vagyunk. Amikor eza folyamat sikeres, akkor kérjük az ístadévatánkat, hogy részesítsen a szamádhiban. Ezután jön a szamádhi elfogadásának szintje. A szamádhi nem egy olyan dolog, amit el lehet érni, hanem el kell fogadni. Ha nehézségeink vannak az elfogadással, akkor az ok általában ott keresendő, hogy még nem alakítottuk át magunkat kellőképpen az Isten iránti szeretetben. Ha a szeretet teljes, akkor a szamádhi lesz az eredmény. De ha méltatlannak érezzük magunkat rá akkor a szamádhi megvalósulatlan marad.
Feltételezve, hogy Isten gyermekei vagyunk, miért nem tartana minket Isten méltónak a szamádhira? Meg fog adni bármit, amit kérünk, hacsak nem káros ránk vagy másokra nézve.
De a szamádhi a legveszélytelenebb a szintek közül. A szamádhi előtt veszélyt jelenthetünk önmagunkra, de nem a szamádhiban. Isten nem lehet tudatos másról, csak a tökéletességünkről és a vele való azonosságunkról, mert a másai vagyunk. A bhakti-jóga annak a megvalósítása, hogy bár a felszínen különbözőnek látszunk, a korlátozott testünknek és elménknek köszönhetően, legbelül, a tudatunkban egyek vagyunk Istennel. Annak megvalósítása, hogy Isten minden lény szívében él, a legerősebb módszer a szamádhi elérésére. Így a szamádhi nyolc egymást követő szintje annak a folyamata, ahogy feloldjuk a felszínnel vagy a külsővel történő azonosításunkat és elhelyezkedünk a szív-központban."

Nincsenek megjegyzések: