2019. szeptember 28., szombat

Ékapáda szarvángászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"75. Ékapáda szarvángászana (egylábas vállállás)
Technika:
  1. Miután elértük a halászana második változataként ismertetett pozíciót, fogjuk meg a lábujjainkat az azonos oldali kéz hüvelyk- és mutatóujjával.
  2. Belégzésre emeljük fel az egyik lábunkat függőleges helyzetbe, mint a szarvángászanában. Az azonos oldali kezünket is emeljük fel, és amikor a lábunk függőleges, akkor a tenyerünket a combunkra helyezzük.
  3. Végezzünk pránájámát.
  4. Kilégzésre engedjük le a lábunkat és hozzuk vissza a kezünket ugyanabba a pozícióba, mint az elején.
  5. Ismételjük meg a másik lábunkkal is.
Megjegyzés: Eleinte lehet, hogy nem fog sikerülni a leírt póz végrehajtása. Lehetséges, hogy szükség lesz a hátunk megtámasztására. Ezért kezdhetjük úgy is az ászanát, hogy szarvángászanából indulunk ki, amikor mindkét lábunk függőleges, és a hátunkat a tenyereinkkel támasztjuk, majd lassan kilélegezve egyszerre az egyik lábunkat eresszük le úgy, hogy a fejünk mögött ereszkedjen le, mint a halászanában. A tenyereink még mindig a hátunkat támasztják. Ebben a pozícióban hajtsuk végre a szükséges pránájáma-köröket. Most ismételjük meg a másik lábunkkal. A végén hozzuk a testünket hanyatt fekvő pozícióba a megszokott guruló mozdulattal, melyet a szarvángászanánál leírtunk.
A 3. pontban említett pránájámát úgy végezzük, hogy légzésvisszatartást hajtunk végre a belégzés és a kilégzés után is. A belső légzésvisszatartás tartama 4 másodperc legyen, a külsőé pedig 2 másodperc. Mindkét lábunk esetében végezzünk három kör pránájámát, melyet a gyakorlás előrehaladtával emelhetünk hat körig."
(a szarvángászana vinyászái a modern Ashtanga vinyásza rendszer szerint:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászana pozícióba.
Astau: Kilégzésre gördüljünk hátra a szarvángászanába, majd eresszük le a lábainkat a halászana pozícióba és fogjuk meg mindkét nagylábujjat.
Nava: Belégzésre egyenesítsük vissza a jobb lábunkat függőleges helyzetbe, és a jobb tenyerünket helyezzük a jobb combunkra. Hajtsunk végre 3-6 kör uddzsájí pránájámát légzésvisszatartással az ékapáda-szarvángászana szthitiben.
Dasa: Kilégzésre engedjük vissza a jobb lábunkat a halászana pozícióba, és fogjuk meg a nagylábujjunkat a jobb kezünkkel.
Ékádasa: Belégzésre egyenesítsük vissza a bal lábunkat függőleges helyzetbe, és a bal tenyerünket helyezzük a bal combunkra. Hajtsunk végre 3-6 kör uddzsájí pránájámát légzésvisszatartással az ékapáda-szarvángászana szthitiben.
Dvádasa: Kilégzésre engedjük vissza a bal lábunkat a halászana pozícióba, és fogjuk meg a nagylábujjunkat a jobb kezünkkel.
Trajódasa: Kilégzésre gördüljünk tovább csaturanga-dandászanába csakrászanán (hátrabukfencen) keresztül.
Csaturdasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Pancsadasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Sódasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Szaptadasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Astadasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe.)

-->

Nincsenek megjegyzések: