2019. szeptember 7., szombat

Pascsimóttánászana előkészítés

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"69. Pacsimóttánászana (előrehajlítás ülve)

A. Előkészítő gyakorlat
Bár az alább ismertetett gyakorlatot nem írja elő egyik régi ászana-gyűjtemény sem, tapasztalataim alapján rájöttem, hogy ennek a gyakorlatnak az előzetes végzése könnyebbé teszi a pascsimóttánászana és a púrvóttánászana pozíciók elérését.
Technika:
1. Üljünk le a földre, és nyújtsuk ki előre mindkét lábunkat, a térdeket tartsuk összezárva, a lábfejeink pedig legyenek merőlegesek a földre. Üljünk egyenes, függőleges törzzsel.
2. Nyújtsuk ki a karjainkat és fogjuk meg a lábujjainkat a hüvelyk- és mutatóujjunkkal.
3. Kilégzésre döntsük előre a törzset, amennyire lehetséges, de a gerinc maradjon egyenes.
4. Belégzésre emeljük a törzset vissza függőleges helyzetbe, a 2. pontnak megfelelően.
5. Hozzuk a karjainkat oldalsó középtartásba, majd körkörös mozdulattal először emeljük a fejünk fölé, majd engedjük előre, végül pedig hozzuk hátra, és helyezzük a tenyereket a talajra előremutató ujjakkal kb. 12 hüvelykkel a fenekünk mögött és kb. 18 hüvelykre egymástól. A karokat tartsuk nyújtva.
6. Belégzésre emeljük meg a testünket úgy, hogy csak a tenyereinken és a sarkainkon támaszkodunk, és a testünk egyenes, mint egy deszka. Hajlítsuk hátra a fejünket és spicceljünk a lábfejeinkkel.
7. Kilégzésre engedjük le a testünket az 5. pontban leírt helyzetig.
8. Hozzuk a karokat ismét oldalsó középtartásba. Forgassuk fölfelé a tenyereinket, majd emeljük fel a karjainkat függőleges helyzetbe, és végül engedjük le előre, hogy meg tudjuk fogni a nagylábujjainkat a hüvelyk- és mutatóujjunkkal, mint a 2. pontban.
9. Ismételgessük ezt a mozdulatsort szabályos légzéssel.

Megjegyzés: Nehéz lehet, különösen, ha a testünk túlsúlyos,a lábujjak elérése a 2. és 8. pontban, vagy a törzs felemelése a deszkapózba a 6. pontban. Ne kíséreljük meg fölösleges erőlködéssel elérni ezeket a pozíciókat. Elég, ha a lehetséges határokon belül hajtjuk végre a pózt. A 6. pontban a túlzott erőfeszítést a karok remegése jelzi. Gyakorlás által a testünk hajlékony lesz és idővel elérjük a végső pozíciókat is.

Nincsenek megjegyzések: