2019. szeptember 22., vasárnap

Tádászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"74. Tádászana (hegytartás)
Technika:
  1. Álljunk a talajon összezárt lábakkal, a sarkunk érjen össze, a gerincoszlop legyen egyenes, toljuk ki a mellkasunkat, de a hátunk homorítása nélkül, a karjaink pedig lógjanak le kétoldalt úgy, hogy a tenyereink a combokhoz érjenek.
  2. Belégzés közben oldalsó karkörzéssel emeljük a két karunkat a test síkjában úhy, hogy a tenyereink egymáshoz érjenek a fejünk fölött. A karjainkat tartsuk végig nyújtva; és vállszélességben forgassuk kifelé, hogy a tenyereink felfelé nézzenek. Miközben megemeljük a karjainkat, a testünket is emeljük meg lábujjhegy-pozícióba. A sarkaink végig érjenek össze. Egyensúlyozzuk a testünket a lábujjainkon, a törzsünk legyen függőleges és a karjaink nyújtva a fejünk fölött, egymáshoz érő tenyerekkel.
  3. Vegyünk legalább három mély levegőt úgy, hogy érezzük a levegő nekiütődését a torkunknak. A lélegzetvételek legyenek egyenletesek, mélyek és hosszúak.
  4. Kilégzés közben engedjük le a kinyújtott karokat vízszintes helyzetig, forgassuk vissza a tenyereinket lefelé néző pozícióba. Ekkor a karok nem leszenk egyenes vonalon. A testünket továbbra is egyensúlyozzuk a lábujjainkon.
  5. Hajtsunk végre még legalább három légzést a 4. pozícióban.
  6. Forgassuk meg a karokat, hogy a tenyerek felfelé nézzenek, és vízszintes mozdulattal hozzuk előre a karjainkat. A sarkaink még mindig legyenek a levegőben.
  7. Hajtsunk végre legalább három légzést a 6. pozícióban.
  8. Kilégzésre eresszük vissza a sarkainkat a talajra, és engedjük le a karjainkat az 1. pozícióba.
Hatásai: A fenti ászana különösen akkor kedvező, ha a bokánk vagy a térdízületünk duzzadt vagy fáj a rossz keringés miatt.
Elősegíti az alsó végtagok keringésének helyreállítását és gyógyhatású olyan esetekben, amikor a lábaink hátulsó oldalán vagy a térdhajlatban van duzzanat.
(A tádászana fenti változatát sok helyütt tálászanának (pálmafa-póznak) vagy úrdhva-vriksászanának (magasba nyúló fapóznak) is nevezik. A térd/lábak hátulsó oldalán megjelenő duzzanat valószínűleg a Baker-cisztára utal, ami a térdek túlerőltetése vagy elégtelen keringése nyomán szokott bekövetkezni.)

Nincsenek megjegyzések: