2019. szeptember 10., kedd

Kolumbusz hajója

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Az 1.26-os szútrában Patandzsalí azt mondja: „A Legfelsőbb Lény az összes többi tanító tanítója, mivel az Egyet nem korlátozza az idő.” Patandzsalí azt mondja, hogy az összes szakrális hagyomány az egy Istentől ered. Bármilyen hosszú is legyen egy valódi szakrális tradíció hagyománya, az eredeti kútforrása mindig Isten. Az emberiség szakrális hagyományai és annak az őstudásnak a java, ami képessé tett bennünket a természettel harmóniában élésre, isteni kinyilatkoztatáson alapul. Ez a szútra arra utal, hogy tisztelnünk kell ezeket az ősi tanításokat. Azt is jelenti, hogy mivel az eredeti és legősibb tanító örök és független az időtől, most is itt van. Ezt a Bhagavad-gítá is alátámasztja, amikor Krisna azt mondja Ardzsúnának: „Ezt a legősibb tudást, amit korábban megtanítottam Vivaszvának és Manunak, mivel elveszett az idők hosszú sora alatt, most ismét megtanítom neked.” (Bhagavad-gítá 4.1-3.) Az Isten iránti szeretet tesz bennünket képessé arra, hogy befogadjuk az általa közvetített tudást. Ez a közvetítés mindig zajlik. Isten számára lehetetlen, hogy távol tartsa őket tőlünk, mert Ő a tiszta szeretet. Mi vagyunk azok, akik nem figyelnek. Az istenszeretet azt jelenti, hogy eljuttatjuk magunkat arra a szintre, ahol meg tudjuk hallani azt, amit mond. Isten szeretete az a frekvencia, ami által megnyílunk a szépség, szeretet, intelligencia és szabadság üzenetének, amit folyamatosan küld felénk.
Az egyik mód, ahogyan ez átadásra kerül számunkra, a képességünk, hogy felfedezzük a szépséget és a harmóniát, különösen a Természetben. Mégis megpróbálunk minden tőlünk telhetőt, hogy megsemmisítsük. Könnyű meglátni Istent egy ködös napfelkeltében az esőerdő felett, de nehezebb meglátni a betondzsungelben, melyeket mi hoztunk létre, és tele vannak bűnözéssel, frusztrációval, erőszakkal, szorongással, depresszióval és szennyeződéssel. Jelenleg Istent igyekszünk elkendőzni a saját szemünk elől azáltal, hogy a törvényei ellen megyünk.
Ha őszintén gyakoroljuk a jógát, Isten nem tehet mást, mint hogy felénk fordul és tanít. És pontosan annak mértékében fog tanítani, amennyire képesek vagyunk megvalósítani Őt. Nem tud tanítani, ha elutasítjuk, ez nem történhet máshogy. Azt mondják, hogy amikor Kolumbusz és Cook kapitány először elérték a messzi partokat, a bennszülöttek nem látták az európai hajókat. Ezt az állítást nem tudjuk ellenőrizni, de van értelme. Azért nem látták a hajókat, mert nem volt még tapasztalatuk ilyen hajókról. Ugyanez a helyzet Istennel. Itt van a hangja, de a fejünkben lévő zaj annyira elvonja a figyelmünket, hogy nem halljuk. Mindenre és mindenkire hallgatunk, de még annak az elképzelését is elveszítettük, hogy létezik egy isteni tanító, aki mindig tanít bennünket. Nagy hajók kötnek ki a partjainkon, mégsem látjuk őket."

Nincsenek megjegyzések: