2019. szeptember 8., vasárnap

Pascsimóttánászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"69A. Pascsimóttánászana
Technika:
1. Üljünk le a földre, és nyújtsuk ki előre mindkét lábunkat, a térdeket tartsuk összezárva, a lábfejeink pedig legyenek merőlegesek a földre. Üljünk egyenes, függőleges törzzsel.
2. Nyújtsuk ki a karjainkat és fogjuk meg a lábainkat úgy, hogy a tenyreink a lábujjainkon nyugodjanak, az ujjaink pedig a talpainkon legyenek.
3. Nyomjuk az állunkat a mellkashoz, létrehozva az állzárat.
4. Kilégzés közben hajlítsuk előre a törzset csípőből, egyenes háttal, amíg a homlokunk nem ér a térdünkhöz.
Megjegyzés: Kezdők számára nehéz lehet a talpak elérése a tenyerekkel. De még ha ez sikerül is, akkor nehéz lehet a fejjel elérni a térdeket. Minden törekvést meg kell tenni, hogy ezeket elérjük, de ha nem lehetséges, akkor csak annyira hajtsuk végre ezeket a mozdulatokat, amennyire lehetséges, és kerüljük a fölösleges erőlködést. Az alább ismertetett légzésszabályozással e pozíciók könnyebbé válnak és a gyakorlásunk fejlődni fog. Amikor a gyakorlásunk már fejlettebb, törekedjünk arra, hogy a törzs előrehajlításakor a homlokunk a sípcsonthoz érjen, minél távolabb a térdkalácstól.
5. hajtsunk végre nem több, mint 12 mély légzésciklust. Eleinte kezdjük három mély légzéssel és lassan növeljük 12-ig.
6. Belégzésre emeljük meg a törzset.
Megjegyzés: Az összes "tan" ászana esetében fontos, hogy a kontrapózt azonnal utána hajtsuk végre. Mindegyik ászana után ismertetjük a megfelelő kontrapózt. A "tan" ászanák azok, amelyek nyújtják az idegeket, például a pascsimóttánászana a test hátulsó oldalán nyújtja az idegeket, míg a púrvóttánászana a hozzá tartozó kontrapóz, és a test elülső oldalán nyújtja az idegeket.

A fenti ászana némiképp nehezített változatát ismertetjük alább. Ezt Góraksanáthának tulajdonítják.
Technika:
1. Ugyanaz, mint a pascsimóttánászana esetében.
2. Helyezzük el a tenyereinket előremutató ujjakkal körülbelül 12 hüvelykkel az ülőcsontok mögött és kb. 18 hüvelyk távolságra. Nyújtsuk ki a karokat.
3. Kilégzés közben döntsük előre a törzsünket csípőben, tartsuk egyenesen a gerincet, míg a homlokunk nem ér a térdünkhöz vagy minél lejjebb a sípcsonthoz. Tartsuk együtt a térdeinket és nem emeljük meg a földről.
4. Lélegezzünk mélyen.
5. Belégzés közben emeljük meg a törzset a 2. pozícióba.

69B. Pascsimóttánászana - végső póz

Ezt csak a szarvángászana, halászana, pársva halászana, uttána majúrászana, pascsimóttánászana, púrvóttánászana stb. elsajátítása után gyakorolhatjuk.
Technika:
1. Üljünk le a földre, és nyújtsuk ki előre mindkét lábunkat, a térdeket tartsuk összezárva, a lábfejeink pedig legyenek merőlegesek a földre. Üljünk egyenes, függőleges törzzsel.
2. Kilégzés közben döntsük előre a törzset a lábaink felé csípőből. A jobb kezünkkel fogjuk meg a bal lábunk külső oldalát, a bal kezünkkel pedig a jobb lábunk külső oldalát. Figyelmesen jegyezzük meg a kezek pozícióját a képen. Ebben a pozícióban a jobb vállunk a jobb térdkalácshoz és, és a törzsünk 90 fokkal elfordul balra, így a vállöv merőleges lesz a talajra.
3. Hajtsunk végre három mély légzésciklust.
4. Belégzésre érkezzünk vissza az 1. pozícióhoz.
5. Ismételjük meg a másik oldalra is."
(A pascsimóttánászana vinyászáit azért nem sorolom fel, mert korábban már ismertetve voltak.)

Nincsenek megjegyzések: