2019. október 22., kedd

A bódhiszattva-fogadalom

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:

"A régi rendszerben azt kérdeztem volna magamtól: „Hogyan vonzhatnám „Én” magamra Isten kegyét? Hogyan ébredhetnék fel „Én” spirituálisan?” A szívcsakra azonban átfogalmaztatja velünk ezeket a kérdéseket: „Hogyan segíthetnénk elő a közösségünkben Isten megnyilvánulását? Hogyan mozdítsuk elő közös fejlődésünket? Hogyan nyilvánulhat meg a felébredés rajtunk keresztül?” A hangsúly eltolódik az egyénitől a közösség felé. Nem a személyes érdemek által szabadulunk fel, hanem a szolgálat által. Bármennyit is értem el személyesen, az még mindig relatív, ha a szomszédom a sárban dagonyázik. Vagy együtt fejlődünk, vagy egyáltalán nem. Nem szigetelhetem el magamat a világ fájdalmától és szenvedésétől; csak érzéketlenné tehetem magamat. Amikor a jógikus tudatfeletti állapotokat tapasztalom meg, egy bizonyos pont után rájövök, hogy a lényem nem ér véget a bőröm felszínénél, hanem túllép minden határon. Egy bizonyos pont után szó szerint az összes fájdalom, amit bármilyen lény átél a múltban, jelenben, és a jövőben (és az összes dicsőség is) az enyém lesz. Ez gyönyörűen kifejeződik a bódhiszattva-fogadalomban. A buddhizmus mahájána hagyományának papjai úgy tanulják, hogy az egyén spirituális felszabadulása nem lehetséges. Vagy van egy akkora közlekedési eszközünk (mahá-jána - „nagy kocsi”), amely képes mindenkit átvinni a feltételekhez kötött lét óceánján a túlpartra, a szabadságba, vagy pedig mindannyian itt maradunk a feltételekhez kötött létben. A bódhiszattva megfogadja, hogy ő lesz az utolsó, aki belép a nirvánába. Ez a szívcsakra nyelve.
A szívcsakra jógija is ugyanezt valósítja meg. Élvezni tudnám-e a saját jelentéktelen, vacak megvilágosodásomat, amikor mások depresszióban vannak és szenvednek? Ez azt sugallná, hogy az az úgynevezett megvilágosodás nem sokat ér. A jövő spirituális evolúciója többé nem az egyéni eredménytől függ. Az egymáshoz való viszonyulásunk, a hálánk kifejezése, a megbocsájtás, a szeretet és az egymás iránti együttérzés által fog felemelkedni Isten a közösségünk formájában.
Isten jelenleg minden lényben megtestesül, különösen az emberekben, de csak annak mértékében, amennyire ezt tudatosan érezzük és az vagyunk. Közösen válunk guruvá. És most itt az ideje, hogy felnőjünk és megosszuk ezt a felelősséget. Vissza kell vonnunk a projekcióinkat az autoritások minden formájáról és vissza kell kapnunk az erőnket. Teremtsünk egy egyenlő emberiséget, melyben szabad és feltételek nélküli egyénekként egyesülünk egy szuper-intelligencia, Isten alatt. Ha közösen megvalósítjuk Istent ebben a számtalan formában, azzal megteremthetjük közös sorsunkat. Meghívást kaptunk, hogy a probléma része helyett a megoldás részévé váljunk."
-->

Nincsenek megjegyzések: