2019. október 15., kedd

A szívcsakra korszakának hajnala

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A szangha a guru helyett
Akkor vajon mi lehet az oka annak, hogy az elmúlt negyven évben olyan sok guru bukott el? Vajon mindig így viselkedtek a guruk, vagy valami gyökeresen megváltozott? Úgy tűnik, hogy sok guru „rosszalkodott” már a 20. század első felében is, de amint a második feléhez értünk, ez sokkal rosszabb lett. A múlt század második felében a legtöbb gurunak voltak már botrányai, bár egyes állítások megalapozatlannak tűnnek, vagy csak baleknek tüntetik fel a gurut. Amint elérkeztünk az 1990-es évekhez és a 21. századhoz, a gurukkal kapcsolatos bűnügyi és bírósági perek és súlyos vádak szinte általánossá váltak. Egyesek szerint a helyzet mindig ennyire botrányos volt, de csak most kerültek felszínre a vádak az interneten zajló széles körű kommunikációnak köszönhetően. Persze, hogy mindenki, aki úgy érzi, hogy elbántak vele, létrehozhat egy honlapot, és megpróbálhatja diszkreditálni korábbi guruját. Tehát nem minden vád szükségszerűen igaz.
Egy másik feltételezés viszont az, hogy a guruk viselkedése mostanra gyökeresen megváltozott. Ez a magyarázat megmentené a régi korok mestereinek becsületét és azt sugallná, hogy nem szükségképpen rossz a vallás és a spiritualitás összes formája; de meggyőző érvek kellenének annak megállapításához, hogy pontosan mi is történt, miért történt változás, és hogyan tovább. Erről szeretnék most beszélni. A spirituális élet játékszabályai teljes mértékben megváltoztak az utóbbi 50-70 évben, és gyorsuló ütemben fognak változni a jövőben. A gondolataim Charles Eisenstein civilizáció-kritikus gondolataira rímelnek, melyeket a „Miért járt le a guruk kora” című cikkében tárgyal, de jógikus perspektívából fogom mindezt tárgyalni.
A „Jóga-meditáció” című könyvemben bemutattam az élet evolúcióját a Földön a jóga és a csakrák szemszögéből. A csakrák Isten kifejeződései az élet evolúciós lépcsőfokaiban a Földön. Bemutattam, hogy a gyökér-csakra (múládhára) a hüllő-tudatot képviseli, az alhasi csakra (szvádhisthána) az emlős-tudatot, és a köldökcsakra (manipúra) ereje az emberszabású majmok tudatét képviseli, ami jelenlegi társadalmi paradigmánkat jellemzi. Az ökológiai katasztrófa veszélye, a globális felmelegedés, a terrorizmus, az iskolai lövöldözések, és az olyan zavarok terjedése, mint a depresszió, ADHD, PTSD, stb. annak a küzdelemnek a szimptómái, ahogy az emberiség igyekszik felemelkedni a szívcsakra (anáhata) szintjére, és valóban emberré válni. A szívcsakra nevezetes tulajdonságai a szeretet, megbocsájtás, hála, együttérzés, és a kapcsolódás. Érdemes észrevenni, hogy ezek a tulajdonságok inkább nőies minőségeket jelentenek, míg a hatalom-csakra tulajdonságai kifejezetten férfiasak. A hatalom csakrája a vezetői minőséggel, bizonyossággal, meggyőzéssel, manipulációval stb. áll kapcsolatban. A hatalom csakrájának ideje alatt a spirituális tanításokat (mint minden más tanítást) lineáris módon adták tovább az erős vezetőtől az őt méltató követők csoportjának, akik egy vezért kerestek, aki majd megmenti őket. Milyen gyakran tettük ezt meg, nem csak a spiritualitás terén, hanem a szociális, politikai, tudományos, a sport és már területeken.
Jelenleg a szívcsakra időszaka felé történő tranzíciónak vagyunk tanúi. Ez a változás szükséges, máskülönben a bolygónk, Gaia behúzza a függönyt az emberiség előtt. A szívcsakra felé történő tranzíció nem egy olyan dolog, amit a vezetők meg tudnak tenni helyettünk, mivel ők még mindig a régi paradigma részét alkotják. A szívcsakra korszaka alatt Isten kevésbé fog megnyilvánulni az erős vezetőkön keresztül, akik egy igazságot hirdetnek lineáris, fentről lefelé irányuló módon, hanem sokkal inkább azon keresztül, ami közöttünk történik, ahogy viszonyulunk egymáshoz, ahogy bánunk egymással, és amit és ahogyan kommunikálunk. Az isteni megnyilvánulás a szívcsakra fázisában a kölcsönös kapcsolódáson keresztül fog jönni, amit Charles Eisenstein „össz-létnek” nevez. És ezért kerülnek hatályon kívülre a régi, lineáris guruk. Az új guru nem egy személy, hanem az, ami a felszínre kerül, ahogy tanítjuk egymást, ahogy együtt meglépjük az emberi evolúció következő lépését, ahogy megéljük a szívcsakra ébredését.

Nincsenek megjegyzések: