2019. október 8., kedd

A guru-kérdés új látásmódja

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A guru-kérdés új látásmódja
Harminc évvel ezelőtt az Ashok Road-on sétáltam Mysore-ban, Indiában. Egy előkelő keleti úriemberre lettem figyelmes, akinek nagy turbánja, hosszú fehér szakálla és haja volt. Gyönyörű selyembrokát ruhája volt, és az egyik legkifinomultabb modor sugárzott róla, amit embernél valaha láttam. Egyenesen a szemembe nézett, átható tekintettel, és jelezte, hogy menjek oda hozzá. Teljesen el voltam bűvölve, és mintha a vonósugarának a hatókörébe kerültem volna, lassan odabotladoztam hozzá, minden szabad akaratomat elveszítve. Miután maga elé idézett, lágy és zengő hangon kezdett beszélni hozzám, melyről úgy éreztem, hogy megfürdet a szeretetben és meggyógyít az összes sérülésből és gúnyból, amit valaha is kaptam. „Gyermekem, olyan hosszú ideje hívlak már, és most végre meghallottad a hívásomat. Még amikor a szülőhazádban voltál, már akkor is sokszor beszéltem hozzád, de akkor még nem hallottad. Most eljött az idő, amikor készen állsz, hogy megtaláld a gurudat és beavatást kapj az élet nagy rejtélyeibe.” Hipnotikus erejét egy pillanatra megzavarta az, ahogy a gyalogosok egy csoportja igyekezett kikerülni bennünket. Én végre kiszabadultam a tekintete alól és visszarohantam az Ashok Roadon, egyre tovább, amilyen gyorsan csak tudtam. Soha nem néztem vissza. Ez az úriember sok éven keresztül minden estéjét ott töltötte, hogy új tanítványokat gyűjtsön. Visszanézve elismerés illeti meg az előadásáért. Ahogy öltözött, beszélt és viselkedett, az tökéletes volt. Nem ezért tudtam elmenekülni előle, mert olyan ravasz voltam. Nem voltam az. Egyszerűen valaki más már figyelmeztetett rá, és azt mondta: „Légy óvatos, amikor az Ashok Road-on sétálsz, rákadhatsz erre a személyre. Ő egy sarlatán, aki a gonosz szektájába gyűjt követőket.”
Az ilyen kuruzslók azért sikeresek, mert mi, a követőik azzá tesszük őket. Minden szektát, ami valaha létezett, nem a vezetőik, hanem a követőik hoztak létre. Mi vagyunk azok, akik keresünk valakit, aki teljessé tesz, aki bevezet a misztériumokba, a Legfelsőbb Titkos Kamrájába, vagy a Templom Tabernákulumába. Mi keresünk valakit, aki felemeli a Kundalinínket, aki a kegyében részesít bennünket, és aki megsemmisíti a karmánkat. Nem csoda, hogy találunk valakit, aki kihasználja a saját vonakodásunkat, hogy felelősséget vállaljunk a spiritualitásunkra. Mint ahogyan egy romantikus kapcsolatban, amikor reméljük, hogy találkozunk azzal az egy személlyel, aki teljessé tesz bennünket, a spirituális téren is a gurura számítunk a siker elérésében; nem vállalunk felelősséget magunkért, hanem kivetítjük a gurura. Amikor a guru nem tudja ezt beteljesíteni és nem felel meg az elvárásainknak, akkor csalódást érzünk.
Bár a tanár meghatározása: „az, aki megmutatja az utat” látszólag nem tartalmaz csapdákat, az a remény, hogy találkozunk valakivel, aki „maga az út”, arra biztat bennünket, hogy adjuk át neki a felelősségünket. Azt a hiedelmet ébreszti, hogy ha meghódolunk e személy előtt, akkor megoldódnak a problémáink. És ez a hiedelem nem csak a tanítványokra korlátozódik. A tanítvány hite, hogy a guru mindenható és megadhatja nekik a spirituális szabadságot, a gurukkal is elhiteti a saját maguk által előadott történetet, vagy „képzeletbeli” isteni helyzetüket."


Nincsenek megjegyzések: