2019. október 28., hétfő

Az ok és okozat törvénye a gyógyításban

A holisztikus életszemléletben és gyógyításban divatossá vált az "oki szintű kezelés" kifejezés, mellyel azt ígérik a vállalkozó szellemű természetgyógyászok, hogy a betegségek oki szintjén tesznek majd rendet, gyakran olyan súlyos és gyógyíthatatlannak vélt betegségek esetében is elhintve a teljes gyógyulás reményét a betegben, mint például az áttételes daganatok vagy az autoimmun kórképek. Ezzel nem is lenne gond, ha ezek a kezelések komplementer, azaz kiegészítő módon jelennének meg a konvencionális orvosi terápiák támogatására, melyek sok esetben valóban csak a tünetek enyhítésével, megszüntetésével foglalkoznak. Azt azonban nem tartom helynévalónak, amikor az ezoterikus egészség-mágus lebeszéli a beteget az orvosi beavatkozásokról és kezelésekről, sőt, vizsgálatokról is, mondván, hogy az majd az ő gyógyítása következtében fölöslegessé válik. Lásd például a Biologika, vagyis az Új Germán Medicina törekvését, amikor lebeszélik a betegeket az onkológiai kezelésről, azt ígérve, hogy ha a konfliktusos gócokat jelző agyi kisülések megszűnnek a fejükben, akkor a már kialakult daganat nyomtalanul el is fog tűnni.

Ezzel a megközelítéssel két bajom is van. Az egyik az, amit az ájurvéda is taglal: a testünkben kialakuló betegségek általában méreganyagok lerakódásával járnak (például a rákos daganat is tartalmaz mérgező, agresszív sejteket), és a szervezetünk nem rendelkezik olyan öntisztító mechanizmusokkal, melyeken keresztül segítség nélkül ki tudná választani ezeket a méreganyagokat. Tehát azokat ki kell vezetni, például műtéttel, gyógyszeres, sugár stb. kezeléssel, és kiegészítő méregtelenítő eljárásokkal.

A másik, még általánosabbnak tekinthető tévedés a betegségek kialakulásával és a karma, vagyis az ok-okozat törvényével kapcsolatos. A betegségek oki szintje gyakran valóban a finomabb síkon, az elmében, érzelmekben, gondolkodásban, konfliktusokban és traumákban keresendő, és idővel íródik csak át a fizikai szervekre, ott már konkrét elváltozásokat okozva. Mindannyian tudjuk és éljük az elménk és a testünk állapota közötti összefüggéseket. Viszont ha az érzelmi traumát/konfliktust tekintjük az oknak, akkor a következmény, vagyis a szervi betegség kifejlődéséhez el kell telnie bizonyos időnek. Ilyenkor, ha lehet így mondani, a visszahatás már függetlenné vált, vagy mondjuk hogy "túlnőtt" a kiváltó okon. Például amikor magot vetünk a földbe, akkor abból bizonyos idő elteltével növény lesz, majd az is magokat terem. Ekkor már nincs ott a mag a földben, hanem egy egész növény van ott, amely esetleg már el is hullatta érett terméseit vagy magjait (pl. áttételes daganat, kiterjedt autoimmun leépülés stb.). Tehát a növény kigyomlálásával (ami jóval nehezebb feladat, mint egy egynapos magot kiásni a földből) a növény termései nem tűnnek csak úgy el. 

Vagyis a daganat/autoimmun gyulladás már okozatnak, következménynek tekinthető, ami bizonyos mértékig függetlenné vált a kiváltó okától. Tegyük fel, hogy megbocsájtok a világnak, elkezdek mindenkit szeretni és pozitív érzelmekkel töltöm meg a szívemet. Ettől önmagában nem fog eltűnni a kifejlett daganat/betegség. Ilyenkor kell párhuzamosan bevetni a tüneti, vagy fizikai kezeléseket is, hogy a következményektől is meg tudjunk szabadulni lehetőség szerint. Az oki kezelés önmagában (feltéve, ha sikeres volt) csupán azt ígéri, hogy nem fogjuk legközelebb ugyanígy megbetegíteni magunkat, mert már megváltozott a gondolkodásunk. 

A mentális vagy pránikus szinten keresztül közvetlenül manipulálni az anyagot csak nagyon kevesen tudják, ez már egy komoly misztikus erőt feltételez. Ennél sokkal több a csaló és a kókler, akik akár a manilai pszí-sebészekhez hasonló bűvésztrükköktől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy elhitessék a pácienssel, hogy meggyógyult. Nos, én az orvosi műszereknek azért jobban szoktam hinni, mint a szemfényvesztőknek, és még a saját klienseim esetében is kérem, hogy végeztessenek el minden orvosi kivizsgálást, vegyék igénybe a kezeléseket, vagy ha az orvos már feladta, akkor is kérjenek újabb ellenőrzéseket, ha szubjektíve vagy érzékszervi szinten is jobban érzik magukat a kezeléseim után. A pszichiátriai vagy szívgyóygszerekkel is ugyanez a helyzet. Nem elég, hogy az illető jobban érzi magát egy-két lélekutazás után, ennek a laboreredményeiben is meg kell mutatkoznia, ugyanis a gyógyszerek adagolását/szükségességét ez alapján állapítja meg az orvos. 

Nincsenek megjegyzések: