2021. április 11., vasárnap

Gyökércsakra - 1. rész

Az első (gyökér) csakra

Az első csakra a gerinc tövénél található, a végbélnyílás és a nemi szervek közötti területen. Ez a női teremtő energia kapuja, melyből energiaszálak indulnak ki a lábainkon keresztül a bioszférába és a Földanyába. Mint egy fő gyökér, mely a Földanya tápanyag-dús, nedves talajába mélyed, az alsó csakránk alapvető tápanyagokkal ált el bennünket. Ha elveszítjük kapcsolatunkat a Földanyával, akkor a felszínről kezdjük begyűjteni a tápanyagainkat. Ennek eredményeképpen instabillá válunk, mint egy olyan fa, melynek gyökerei szélesre nyúlnak, de nincsenek mélyen, és nem tudják megakadályozni, hogy a vihar kidöntse. Elveszítjük a stabilitásunkat, az alapunkat és a biztonságérzetünket.

Ha az alsó csakra elveszíti kapcsolatát a Földanya női elvével, elárvultnak és anyátlannak érezzük magunkat. Uralkodóvá válik a férfi-elv, és anyagi dolgoktól reméljük a biztonságot. Az egyéniség fontosabbá válik, mint a kapcsolatok, az önző vágyak pedig a családi, társadalmi vagy globális felelősségek fölé kerülnek. Minél kevésbé kapcsolódunk a Földhöz, annál ellenségesebbé válunk a női energiákkal.

Az első csakra ősi és ösztönös. Menedéket keresünk, Ételt gyűjtögetünk. Túlélésre törekszünk még a legnehezebb körülmények között is. Szaporodunk. Eze a késztetések alapvető ösztönökből fakadnak.

A négy alapvető ösztön – a félelem, evés, harc és a szex a két alsó csakra törekvéseiben mutatkozik meg. Az első csakra szintjén működő ember elsődleges kapcsolatban áll a világgal. Az érzékek világában merül el, és csak az anyagi valóság érdekli. Úgy érzi, hogy a világ tartozik neki valamivel és hogy a környezetének fel kell ismernie rendkívüliségét. Egocentrikussá és narcisztikussá válik. Vannak azonban figyelemre méltő pozitív attribútumai is az első csakrának: túlélési ösztönei biztosítják fajunk fennmaradását: arra ösztönöznek, hogy szaporodjunk és gyereket szüljünk, és lehetővé teszik, hogy a legellenségesebb körülmények között is túléljünk.

Analógiái:

Elem: Föld
Szín: Vörös
Testi funkciók: Fizikai alap, salakanyagok kiválasztása, végbél, lábak, tesztoszteron, ösztrogén
Ösztön: túlélés, szaporodás
Pszichológiai aspektusok: evés, hajlék, biztonság, önellátás
Mirigyek: petefészek, here
Magok: Kundalini, bőség
Negatív kifejeződés: gyűjtögetés, ragadozó mentalitás, ész nélküli erőszak, krónikus fáradtság, születési trauma, elhagyási traumák

Nincsenek megjegyzések: