2021. április 30., péntek

Torokcsakra - 1. rész

Az ötödik csakra

Az ötödik csakra a torok tövénél helyezkedik el és a pajzsmiriggyel áll kapcsolatban, mely a test hőmérsékletét szabályozza. Ez a csakra a "természetfeletti" képességeink központja, az érzékeken túli látást, hallást, érzékelést és az intuíciót, a telepátiát is befolyásolja. Ha az ötödik csakra nem megfelelően működik, az nem kívánt extraszenzorikus vagy szellemi élményekhez vezethet. Az alvászavarok is gyakoriak lehetnek a torokcsakra zavara esetében.

Ha az ötödik csakra megtisztul, elkezdünk "befutni" a szakmánkban vagy tevékenységi területünkön. Az ötödik csakra megadja a lehetséges jövőképek látását és a képességet, hogy munkálkodjunk azok megvalósításán. Elképzeljük, hogy kivé/mivé szeretnénk válni, és rá tudunk kapcsolódni a végtelen lehetőségek mezejére. Az ötödik csakra képessé tesz arra, hogy magunkba tekintsünk, és tudatosítsuk belső folyamatainkat.

Abban is a segítségünkre van, hogy hangot adjunk a szívünkben zajló folyamatoknak. A csakra diszharmonikus kifejeződése esetén büszkévé válhatunk a tudásunkra, és így képtelenek leszünk meghallgatni másokat egy beszélgetésben. Az, hogy kinek van igaza, fontosabbá válik, mint az, hogy megértők legyünk. Az ötödik csakra egyik veszélye hogy a spirituális megértést képes dogmává változtatni.

Az ötödik csakra az utolsó a Föld-csakrák közül. Szanszkrit neve visuddha, ami azt jelenti: "nagyon tiszta". A Jóga-szútrában Patandzsalí azt mondja, hogy aki felébreszti a torokcsakráját, az olyan természetfeletti képességekre (sziddhikre) tesz szert, mint a két helyen egyszerre levés, a láthatatlanná válás, a múlt ismerete, és a sors útjainak felismerése.

Attribútumai: 

Elem: fény

Szín: kék

Testi aspektus: torok, száj, nyak, nyelőcső

Ösztön: pszichikus érzékelés

Pszichológiai aspektus: az álmok valóra váltása, kreativitás, kommunikáció, hít

Mirigyek: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Magok: személyes erő, hit, akaraterő

Negatív kifejeződés: árulás (ígéretek és fogadalmak be nem tartása), függőségek, pszichózis, alvászavarok, hazugságok, félelem a dolgok kimondásától, pletyka, toxikus beszéd/viselkedés.

Nincsenek megjegyzések: