2021. április 27., kedd

Az Önvaló megpillantása

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

2.29. taszmád átmáksarah suddhó nitjah szarva-gató ‘vjajah
upászitavjó mantavjah srótavjas csa mumuksubhih

A felszabadulás keresőinek hallaniuk kell az elpusztíthatatlan, tiszta, örök, mindent átható és halhatatlan Önvalóról, meditálniuk kell rajta, és imádniuk kell.”

Az Ísvara-gítá elbeszélésének hallgatói a mumuksuk, vagyis azok, akik a felszabadulást, a muktit vagy móksát keresik. Aki a három másik védikus életcélt keresi (dharma – vallásos élet, artha - anyagi gyarapodás, káma - érzéki élvezetek), nem fogja elérni azokat a pasupata-jóga gyakorlása által. Az Önvalóról szóló tudomány befogadása három lépésen vagy szinten keresztül történik: 1. srótavja (amit hallani kell) – amíg nem hallunk az Önvaló dicsőségéről, nem jelenik meg bennünk a vágy, hogy megvalósítsuk eredeti természetünket. 2. mantavja (amit meg kell fontolni) – a hallott tudást kontemplálni kell, és alkalmazni az életünkben meditációs technikák és különböző gyakorlatok segítségével. 3. upászitavja (amit imádni, tisztelni kell). Ahhoz, hogy elérjük ezt az életcélt, az Önvalónak kell a legfontosabb dologgá válnia az életünkben. Az upászitavja kifejezés jelenti azt is, ami felé tisztelettel vagy imádattal fordulunk, illetve azt, amivel rendszeresen, sokat foglalkozunk, egészen addig, amíg el nem érjük benne a tökéletességet.

A Brihad-áranjaka Upanisad szerint:

átmá vá aré drastavjah srótavjó mantavjó nididhjászitavjó maitréjí, átmanó vá aré darsanéna sravanéna matjá vigjánénédam szarvam viditam (2.4.5)

Kedves Maitréjí, az Önvalót meg kell valósítani – hallani kell róla, kontemplálni és meditálni kell rajta. Az Önvaló megvalósítása során, drágám, a hallás, elmélkedés és meditáció által, mindez megismerhető.”

Itt a nididhjászita kifejezés jelenti a mély, teljes mértékben megvalósított meditációt, mely az Önvaló megismerésének végső eszköze. Az önmegvalósított jógí e hármas folyamat eredményeképpen megpillantja (darsanéna) az Önvalóját, azaz közvetlenül érzékeli önnön természetét.

Nincsenek megjegyzések: