2021. április 16., péntek

Szakrális csakra - 2. rész

A második (szakrális) csakra működése

A csakra működése szoros kapcsolatban van a mellékvesékkel, melyek több, mint száz különböző szteroidot termelnek, beleértve a szexuális hormonokat és az adrenalint. Ha a csakra megfelelően működik, akkor segít feldolgozni a negatív érzelmi energiákat, és visszaadni őket a Földanyának. De ha működése felborul, akkor a negatív érzelmek elraktározódnak a beleinkben, és lassan bomlanak fel. Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik képtelenek elengedni a haragjukat és hetekig vagy évekig hordozzák a neheztelést. Ezek a negatív érzelmek a második csakrában ülnek meg, és megmérgezik azt. Végeredményben ezek a mérgező érzelmek az egész energiamezőnkben lerakódnak.

Míg az első csakra kerítéseket épít védelmi célból, a második köveket halmoz fel, hogy azokkal védekezzen (adrenalin, menekülés vagy támadás). A probléma az, hogy gyakran úgy érezzük: nagyobb kövekre van szükségünk, mert az ellenfélnek több van, mint nekünk, és ezt fenyegetésként fogjuk fel. A hidegháború tökéletes példa volt a második csakrás gondolkodás globális szintű megnyilvánulására. Amikor az USA belekezdett a hidegháborúba, sokan azt hitték, hogy az oroszok hadiflottája és repülőgépparkja nagyobb és jobb, mint az amerikaiaké. A valóságban persze az orosz hajók rozsdásak és elavultak voltak, és a harci repülőgépeik sem voltak jobbak. A második csakra a zaklatók és gyávák motivátora. Hencegővé, pózolóvá és látszatemberré tehet.

A második csakra zavarai nagyon megterhelőek lehetnek. Az ilyen emberek úgy látják a világot, mintha az eső azért esne, hogy kifejezetten őket áztassa el. Néha azt gondolják, hogy az egész világ összeesküdött ellenük. Valóban néha miattunk is esik, de a fák, növények, állatok és kövek miatt is esik az eső, vagy csak úgy. Az ilyen ember gyakran úgy érzi, hogy ő jogosult valamire. Amint meggyógyítja második csakráját, rájön, hogy a világ nem tartozik neki semmivel. Pontosan ellenkezőleg, ő az adósa az életnek.

A második csakra a szenvedély otthona is. a kreativitáson és az intimitáson keresztül fejezi ki magát. A második csakrában szeretkezünk a szerelmünkkel. A központ szanszkrit neve szvádhisthána, ami azt jelenti: "Az Önvaló lakhelye".

Mivel a csakra pubertáskorban uralkodó, ha a serdülő nem tudja tisztán és pozitív módon kifejleszteni az énképét, a második csakra megakad a fejlődésben. Az illetőben nem fognak erős érzelmi határok kifejlődni, és esetleg nem fogja tudni felismerni, hogy amit mások akarnak, az eltérhet attól, amire ő vágyik. Lehet, hogy olyan kapcsolatokban szenved, melyekben azt érzi, hogy az emberek nem értik és nem tudják beteljesíteni az igényeit.

A második csakra irányítása alatt ismerkedünk meg a szenvedélyünkkel és fedezzük fel az intimitást, mivel ez az erotikus szerelem központja. A második csakra a méhben található, mely az élet bölcsője. Ez a központ termékenyíti meg és növeszti meg a szenvedély és kreativitás magjait, melyek a magasabb csakrákban fognak kivirágozni.

A második csakra negatív kifejeződése a düh és a félelem. A sámánok abban hisznek, hogy a félelem a legnagyobb ellenség. Hamis tanácsadó, akiben nem szabad bízni, mert ha bizalmat adunk neki, akkor elszívja az erőnket és győzedelmeskedik felettünk. Az a feladatunk, hogy megismerjük a félelmeinket, és megbarátkozzunk velük. Használjuk figyelmeztető mechanizmusként és ne a harcolj-vagy-menekülj reakció triggereként. A félelem a szeretet hiánya miatt keletkező űrben tud szétterjedni, és ezért meg kell tanulnunk átölelni a félelmünket és visszaalakítani szeretetté. Ha képesek vagyunk ezt megtenni, és így megszabadulni a félelmeinktől, akkor szemtől szembe tudunk találkozni az ellenfeleinkkel és meg tudjuk érteni, hogy ők sem különböznek tőlük. Mindannyian ugyanannak az életerőnek a kifejeződései vagyunk. 

Nincsenek megjegyzések: