2021. április 28., szerda

Szívcsakra - 2. rész

A szívcsakra a csakra-rendszerünk tengelye. Mint ahogy a gyomor a fizikai test gravitációs központja, a szív ugyanúgy a fénylő energiatest középpontja. Kronológiai szempontból, a szív a 21-28 éves kor közötti időszakut uralja. Ebből a középpontból alakulnak ki a családaink.

A szív-központon keresztül fejezzük ki és éljük meg a szeretetet, A szívcsakra szeretetének a minősége azonban nem az egymással megosztott gyengédség, sem a romantikus szeretet, amibe „beleesünk”. A szívcsakra a teremtés szeretetéből táplálkozik, ugyanabból a szeretetből, amit a virág érez az eső iránt, vagy a jaguár érez az antilop iránt, ami nem sokára a vacsorája lesz.

Az a szeretet nem tárgy-orientált, és létezése nem függ másoktól. Nem szentimentális, hanem személytelen is. Ahhoz, hogy megtapasztaljuk a feltétel nélküli szeretetet, meg kell halnia annak, akinek a múltban tartottuk magunkat. Így a sámánok kifinomult gyakorlatokat fejlesztettek ki az egó és az egoizmus halálának megtapasztalására. Nekünk azonban nem kötelező végigmenni a dzsungelben lakó sámánok összetett halál-rítusain ahhoz, hogy megtapasztalhassuk a szívcsakra szeretetét.

Egyszerűen meg kell hódolnunk a szeretetnek, át kel vinnünk a szeretet minőségét az érzelemből a gyakorlatba és a meditációba. Abbak kell hagyni a szerelembe esést, és magává a szeretetté kell válni. Amikor érezzük, hogy ver a szívünk, akkor emlékeztessük magunkat, hogy ez a szeretet lüktetése.

A csakra egyik diszharmonikus kifejeződése az önimádat. Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik szerint a "szeretet a válasz", bármi is legyen a kérdés, és az összes közhelyet kívülről tudják a szeretettel kapcsolatban. De az ilyen embereket gyakran jobban foglalkoztatja az, hogy elhitessék másokkal, mennyire "megvilágosodottak", ahelyett, hogy gyakorolnák az adakozást vagy az önzetlen szeretetet. A szeretet-ösztön másik diszharmonikus megnyilvánulása az, amikor képtelenek vagyunk együttérzők lenni saját magunkkal. Ha hiányzik az önszeretet, akkor megrekedünk az önhibáztatásban és a bűntudatban.

A blokkolt szívcsakra azt eredményezheti, hogy képtelenek vagyunk elköteleződni egy intim kapcsolatban. Az ilyen személy abban a pillanatban menekülőre fogja, amint sebezhetőnek érzi magát, és gyakran a munkára vagy más kötelezettségekre hivatkozva marad távol a párjától. A kiegyensúlyozott szívcsakra lehetővé teszi, hogy elkötelezzük magunkat a szerelem intimitása mellett. Integrálódik bennünk a férfi és női elv, és így már nem önmagunkon kívül keressük a "másik felünket". A lágy és a kemény, a befogadás és a kreativitás többé nem lesznek ellentétek, mivel kifinomult harmóniában egyesülnek. A szívcsakra lehetővé teszi annak az ártatlanságnak a visszaállítását, ami játékossá és inspirálttá tesz. Tudjuk, hogy kik vagyunk és elfogadjuk önmagunkat, ami örömöt és békét hoz.

A szívcsakra szabályozza a csecsemőmirigyet, mely a sejtes immunitásért felel. A csecsemőmirigy az immunválasz egyik főszereplője, szerepe elengedhetetlen a B- és T- limfociták termelésében, melyek testünk "kommandósai". A legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek nagyon jól reagálnak a szívcsakra tisztítására és számíval történő feltöltésére.

A csakra szanszkrit neve anáhata, ami azt jelenti, hogy "megkötések nélküli". Fő témája az, hogy miképpen tudunk kiszabadulni a siker anyagi fokmérőinek - pénz, autók, hírnév, siker - megkötő hatása alól. A szívcsakrában megnyugvást lelő emberre a szabadság, öröm és béke állapota jellemző.

Nincsenek megjegyzések: