2009. augusztus 19., szerda

Madonna Astanga-kalandjai 2. rész


Danny szerint az Astanga-jóga azért tesz szert egyre nagyobb népszerűségre Nyugaton, mert az embereknek egyre nagyobb igényük van az önbeteljesítésre. „Az a megértésem, hogy a jóga a spiritualitás egyik megközelítési módja, amely egy ősi módszert használ a vitalitás felébresztésére, az immunrendszer felépítésére, az idegrendszer megerősítésére és gyógyítására, az elme megnyugtatására, a stresszoldásra és a méregtelenítésre. Ez az „eredeti tanítások” része, ami hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy napról napra elérjék a boldogságot az életükben. Lehetővé teszi,hogy a gyakorlók a saját maguk főnökei legyenek a személyes fejlődésükben, és megértség a létezés szent természetét.”

Danny hiszi, hogy az önvalónk keresése különösen aktuális a modern társadalomban. „ Ez a személyes felelősség korszaka. Nem arról szól, hogy külső személyekbe vetjük a az erőnket. Önmagunkévá kell tennünk, meg kell teremtenünk az életünkben. Ez a valódi személyi fejlődés lényege. Ezek a technikák archetipális változásokat idéznek elő mindenkiben. Ezek a gyakorlatok az élet alapjává válnak, és létfontosságú tényezői a túlélésnek. Azt gondolom, ezt Madonna is felfedezte.” – mondja Danny.

A jóga egy kifejezési lehetőséget adott Madonnának, melyen keresztül az ereje és hatalma nem destruktív módon nyilvánulhat meg. Míg korábban Madonna a bulvárlapok pletykarovatainak szereplője és a média botrányhőse volt, manapság a nyilvánosság előtt is más életszemléletet vall. „Szeretnék jobban megszabadulni az egómtól, és kevésbé foglalkozni azzal, hogy az emberek mit gondolnak rólam.” – nyilatkozta nemrég az ABC 20/20 műsorában. „Amikor a hírnév lutrijába bekerülsz, amit nem kerülhetsz el, ha híres vagy, akkor minden arról szól, hogy hogyan éled az életedet.”

Makrobiotika

Madonna felelősségérzete önmaga és a teste iránt a sztár elsődleges prioritásává vált. 2001 elején Madonna a fogyókúráról átállt a makrobiotikus étrendre. Az előnyei látványosak voltak. A Larry King Show-ban Madonna hamar szertefoszlatta a makrobiotikával kapcsolatos általános tévképzeteket. „Úgy nézek én ki, mint aki zabot és magokat eszik?” - kérdezte Larry Kinget. Egészséges és boldog kisugárzása azt sugallta, hogy a diétája többről szólt, mint pusztán a zab és a korpa.

Miközben a legtöbb diéta a zsírégetést helyezi előtérbe, a makrobiotika az éltető táplálékokra helyezi a hangsúlyt. A Zen tanítása szerint egyensúlyban kell tartani a Jint és a Jangot, ezért a makrobiotika olyan természetes ételeken alapul, mint a gabonafélék, hüvelyesek és szezonális zöldségek. Miközben az ilyen diéta nagyon hasznos, nem lehet könnyű követni, különösen, ha Madonna étkezési szokásait szeretnéd másolni. Az ő életstílusát alapul véve tudhatjuk, hogy a legjobb bio élelmiszerekhez, a legkiválóbb anyagokhoz és a legprofibb szakácsokhoz is hozzájuthat. Ragyogó bőre és egészséges kisugárzása is alátámasztja, hogy mennyire szigorúan követi a diétáját.

2004-ben Madonna 21-edik éve van a porondon, és újra turnézni kezdett. Mivel három év óta ez az első teljes körű turnéja, Madonna határozottan meg akarta erősíteni a Hollywood legfittebb nőjének kijáró posztot. A turné előtti időszakáról a sztárhoz közel álló egyik hírforrás így nyilatkozott: „Naponta kétszer jógázik, és naponta egyszer fut, bringázik vagy súlyzózik, mivel csúcsformában akar lenni. A pop királynője még nem hajlandó lemondani koronájáról Britney vagy Christina javára.”

Ashtanga

Az Ashtanga a hőfejlesztés segítségével tisztítja meg a szervezetet a méreganyagoktól. A gyakorlás jógapózokból összeállított sorozatokból áll, amiket a mély légzés és a belső izomzárak hozzákapcsolása mozgó meditációvá változtat. Miközben a test izzad, megszabadul a méreganyagoktól, és az elme nyugodtabbá, szilárdabbá válik. Míg az Ashtanga hatása fizikai és spirituális szinten is jelentkezik, a hangsúly a belső fejlődésen van.

A jóga-irodalom szerint Isten fény formájában lakozik a szívünkben, de ezt a fényt hat méreg fedi be: káma, kródha, moha, lóbha, mátszarja és mada. Ezek a vágy, a düh, az illúzió, a mohóság, az irigység és az őrület. Az Ashtanga arra törekszik, hogy eltávolítsa ezeket a mérgeket a kitartó és elkötelezett gyakorlás által.

Nincsenek megjegyzések: