2009. augusztus 20., csütörtök

Yoga Italiana

Erdős Ildikó beszámolója következik olaszországi jógás kalandjairól.

Firenze Ashtanga Yoga


Még kedd délután 5 körül is hőség volt a városban, a beton különösen ontotta magából a hőt. Mire elbaktattam a tűző napon mintegy 38-40 fokban az Arno folyó partján, a Ponte Vecchiotól kb. 20-25 perc sétára levő stúdióba, már elég melegem volt. Ráadásul nem volt egyszerű megtalálni a stúdiót, ugyanis Firenzében az a szokás, hogy a lakóházakon fekete szám van, a kereskedelmi épületeken pedig piros, így nem lehetett kiszámítani, milyen messze lehet a keresett épület. Én a 9R-t kerestem, ami annyit tesz, hogy 9 Rosso, azaz piros 9-es számú ház, amely még véletlenül sem a 7-es mellett található, hanem valahol a 101 körül, mármint fekete 101.

A stúdióhoz egy udvarban, egy külső lépcső vezetett fel, ez az elhelyezés Ajay stúdióját juttatta eszembe. Amikor megérkeztem, a teremben már gyakorolt egy idősebb úr a mesterrel, Alessandro Ciaurrival. Épp Mysore óra volt. A bejárattól be lehetett látni a terembe, amelyben folyt a gyakorlás, s amelyből nyíltak a függönyökkel elszeparált öltözők. A kis előtérben volt egy asztalka két székkel, egy cipőtároló rész, valamint még nyílt egy illemhelyiség is, ahol ugyan volt egy zuhany, de az csak takarítási célt szolgált; mint kiderült, a helyszínen zuhanyozni nem lehetett.

Minden puritán volt, díszítés sehol, csak egy Óm jel a jógateremben. A tanár rögtön észrevett, ahogy beléptem, s kijött hozzám. Megbeszéltük, hogy a fél 7-kor kezdődő vezetett órára jövök, de mondta, hogy ha akarok, akkor a Mysore-ba is bekapcsolódhatok. Mivel már ¾6 volt, a vezetett órát választottam, úgyis volt bennem egy kíváncsiság, vajon milyen itt egy vezetett óra. Még 5 tanítvány érkezett (1 fiú és 4 lány). És fél 7-kor elkezdtük a vezetett órát. A mantrákat állva mondtuk el, s a Mysore-t végző idősebb úr is csatlakozott.

A tanár különösen jól énekelte a mantrákat, már-már azt hittem, CD-ről énekli egy indiai, de nem: Alessandro énekelt! A mantra után a Mysore stílusban gyakorló férfi még kicsit gyakorolt, relaxált, majd elment. Mi közben folytattuk a vezetett órát. Viszonylag lassú ütemben, olaszul folyt az óra, de szanszkrit nyelven számolt Alessandro. A Marichyasana B változatáig jutottunk, s ezt követően már a befejező gyakorlatokat végeztük. Majd elénekeltük a zárómantrát, amit már ülve mondtunk el. Ezt 8-10 perc – nem vezetett – relaxáció követte. S 8:40-kor befejeztük az órát. Óra után többen is odajöttek hozzám, érdeklődtek, mióta jógázom, és lelkendeztek, hogy milyen ügyes vagyok, s a tanár is megdicsért, igazán jól esett, még ha túloztak is; egyúttal arra gondoltam, melegben és rendszeres gyakorlással jobban lehet fejlődni. Óra után a többiek elmentek közösen egy közeli pizzériába, de ide már nem tudtam velük tartani, indulnom kellett.

Másnap Toszkánában autóztunk, rövid látogatást tettünk Castellina in Chianti, majd San Gimignano városkákban, majd Portos Santo Stefanoban töltöttük az éjszakát az Argentárió hegy lábánál, amely egy kis félszigeten fekszik 140 km-re északra Rómától.

Firenze Astanga elérhetősége: www.ashtangayogafirenze.com
Oktató:
Alessandro Ciaurri
Még fiatalkorában kezdett el gyakorolni könyvek segítségével. 1994-ben kezdte L.Casini mesternél az oktatói tréninget és 1998-ban kvalifikált oktató lett. A tréninget akkor a YANI (Jóga Tanárok Nemzeti Szövetsége) ismerte el. Iyengar jógát is gyakorol a firenzei Paola Porta Casucci iskolában, ahol tanárképző tréningen is részt vesz. Gyakorolt Hatha jógát, egyszerűsített Kundalini jógát, Rinzai zent, hagyományos kínai Wu-Shut, tai chit és chi gongot.

Az ashtanga vinyasa jógát 2001-ben kezdte el egy indiai útja után és ez a szenvedélye elvezette, hogy olyan elismert oktatók szemináriumain, kurzusain, és oktatóképzésein vegyen részt mint Manju Jois, David Swenson, Lino Miele, Mark Darby, Shelley Washington, valamint hogy alaposan tanulmányozza a jóga elméletét és gyakorlatát.


Róma

Porto Santo Stefanóból csütörtök este 7 körül értünk Rómába, s pénteken reggel 6 órakor már indult a repülőnk Palermóba. Így a csütörtöki nap maradt, hogy meglátogassak egy jógastúdiót. Még Firenzében kaptam néhány ötletet, kiknek az óráit lenne érdemes meglátogatni Rómában (Milka & Gabriel, Tina Pizzimenti – Lino felesége), de végül kiderítettem, jelenleg egyikük sem Rómában tanít. Lino Miele stúdióján kívül még Gabriele Savarinit találtam, aki Ashtangát oktat két stúdióban, de az órarendje nem volt jó, kora reggeli órái neki sem voltak, s Lino Miele stúdiója jobban megközelíthető volt számomra. Így az utóbbit választottam. Természetesen Lino nem volt ott, nagyon ritkán van a stúdiójában, általában workshopokat tart mindenfelé. Két tanítványa vezette az órát, akik szintén szoktak Linoval Indiába menni, s az ottani workshopokon segíteni (Paola és Maura).

Délután 5 óra előtt pár perccel érkeztem a Via Annia 54 elé, ami a Colosseumtól mintegy 10 perc sétára van. Az iskola még zárva volt, csak 5 órakor nyitott ki. Egymás után érkeztek az emberek, mindenki gyorsan átöltözött, s ment elkezdeni a sorozatát. 5 és fél 6 között lehetett csatlakozni. Így a mantrákat mindenki magában mondhatta el. A legtöbben egyszerre 16-an jógáztunk a teremben, vegyesen nők és férfiak nagyjából azonos számban, s az életkor kb. 28 és 55 közt lehetett. A legidősebbnek látszó úr nagyon ügyesen végezte az ászanákat és a vinyászákat, egyébként mindenki kifejezetten képzett volt. Egy férfi a kettes sorozatot gyakorolta, a többiek az egyest.

Érdekesnek találtam, hogy kitettek egy spriccelőt, amivel néhányan befújták óra elején vagy közben a matracukat, mások pedig a Garbha Pindasana előtt a karjukat nedvesítették be a spriccelő segítségével, gondolom, hogy jobban csússzon. Egyébként a meleggel nem volt gond, mert augusztusban nagyon meleg van Rómában, s aznap is lehetett legalább 30 fok még délután is a teremben, amit kellemesen átjárt a levegő, mert ablakai, ill. teraszajtaja nyitva voltak. A páratartalom olyan 50% lehetett. Végigcsináltam a sorozatot, közben többször odajött az egyik vagy a másik hölgy igazítani. Miután a hidat háromszor elvégeztem, odajött a láthatóan képzettebb oktató, segített, hogy Urdhva Danurasanába lemenjek, majd felálljak, nagyon ügyesen igazgatta a gerincem, hogy minél jobban hajoljon a felső szakasza is. Majd a másik oktató jött oda, hogy előrehajlásnál lenyomjon. Úgy láttam, mindenkit lenyomtak Paschimottanasanában, akinek a jógahídnál segítettek.

Az egyik igazításnál pedig szólt a hölgy, hogy belégzésnél mélyebbre lélegezzek, s ugyanúgy hallassam a h hangot, mint kilégzésnél, be is mutatta. A befejező gyakorlatoknál a továbbiakban engem már nem igazítottak. A gyakorlás során, mivel nem egyszerre kezdtük, így volt, aki hamarabb, volt, aki később végzett. Nekem, talán az igazítások miatt is, kicsit több, mint 2 óráig tartott az első sorozat teljes elvégzése. Gyakorlás után szerencsére le lehetett lezuhanyozni (3 zuhanyzó volt, külön-külön kis helységekben).

Igényes, egyúttal egyszerű a stúdió, az előtérben kaphatók könyvek, CD, valamint lehetőség van teázni, meleg menta tea, s fém poharak várják a teázni vágyókat, a poharat magunk után el kell mosni. Mivel különböző időpontokban végeztünk, nem igazán beszélgetett senki senkivel, úgy láttam. Én beszélgettem kicsit az oktatókkal, illetve többet a rutinosabbnak látszó oktatóval, Paolával. Elmondta, hogy ő a 3. sorozatot gyakorolja, s minden évben általában december és január hónapokban Indiában van, s Linónak segít workshopokat tartani.

Élmény volt meglátogatni ezeket a stúdiókat. Emellett igyekeztem egyedül is gyakorolni, hogy a nyaralás alatt is élvezhessem a jóga jótékony hatását.

Róma astanga elérhetősége: www.astanga.it
Oktató:
Maria Paola Stefani
Mária nővérének lelkesedése hatására 1995-ben vett részt élete első jóga óráján, amelyet az olasz mester, Lino Miele tartott. 4 évig rendszeresen járt Lino Miele és Tina Pizzimenti óráira. Majd 1999-ben Lino ösztönzésére kezdett tanársegédkedni Lino mellett mind Olaszországban, mind Kovalában, Indiában. Ezen keresztül mélyebb tudást szerzett a gyakorlásról és a tanításról. Maria Paola otthagyta munkáját és főállású Ashtanga oktatóként folytatta karrierjét amint megnyílt 2000-ben az Ashtanga jóga iskola Rómában. Ő egyike az alapítóknak, s mindennap oktat ott. Emellett, továbbra is asszisztál Lino mellett, s mind a diákok, mind kollégái nagyra értékelik munkáját. Maria Paola kétszer találkozott Sri K. Pattabhi Jois mesterrel, 2001-ben Helsinkiben és 2005-ben Mysore-ban, ahol megtapasztalta tanítását is a mester saját shalájában. Jelenleg a haladó A sorozat befejezésén dolgozik.

2009. augusztus 15.

E. Ildikó

1 megjegyzés:

Nora Szabo írta...

Kedves Ildi!
Köszönjük a beszámolót és, hogy megosztottad velünk olaszországi jógás élményeidet. Viva la Yoga Italiana:-)

Kedves Gauranga!
Nem gondoltál még arra, h csinálnunk kellene jógás térképeket? :-) Balit és Hollandiát vállalom, s remélem h még többet is hamarosan:-)

Szeretettel:
Nóri