2009. augusztus 15., szombat

Gyakorlás - reggel vagy este?














Az Astanga-jóga gyakorlatsorait napi rendszerességgel érdemes gyakorolni. A legkedvezőbbnek a reggeli időpontot tartják, rögtön felkelés után. Zuhanyozzunk le, és kezdjük meg a gyakorlást. Mivel a hajnal hűvös, ezért érdemes meleg szobában vagy befűtött helyiségben gyakorolni, és nem kint a szabadban. Minél korábban kelünk, annál jobb hatású a gyakorlás, de ki kell alakítani egy rendszeres időpontot, és meg kell oldani a megfelelő mennyiségű pihenést előtte. A napi 6-8 óra alvás elegendő, de főleg az éjfél előtti óráknak van alapos pihentető hatása. Tehát ha pl. este 6-kor le tudunk feküdni, akkor hajnali 2-kor vagy fél 3-kor is kezdhetjük a gyakorlást. De a reggel 5 vagy 7 óra is megfelelő. Ilyenkor a jóság minősége (szattva-guna) uralkodik, és sokkal könnyebb az elmét koncentrálni. Ha nem tudunk rendszeresen reggel gyakorolni, akkor gyakoroljunk este vagy délután, de figyeljünk oda arra, hogy a gyomrunk legyen üres.

Legalább 3-4 órával étkezés után kezdjünk gyakorolni. A megfelelően hidratált állapot is nagyon fontos, tehát igyunk gyakorlás előtt, lehetőleg meleg folyadékot. Közben is lehet inni, de nem tanácsos túl sokat. Ha viszont dehidratált vagy, akkor nehezebben fogsz izzadni. Tehát fontos a rendszeres gyakorlás, és a rendszeres időpontban végzett gyakorlásra még jobban reagál a szervezet, mintha össze-vissza terheljük. Pattabhi Jois szerint nem ajánlott a szabadban gyakorolni, illetve a napon, és gyakorlás után fél óráig sem szabad kimenni a szabadba . Viszont a gyakorlás után fél órával érdemes zuhanyozni meleg vízben. Ha reggel gyakorlunk, vagy napközben megizzadtunk, beszennyeződtünk, akkor gyakorlás előtt is érdemes lezuhanyozni, mert így elkerüljük a bőrön kivált bomlástermékek visszaáramlását a szövetekbe.

A reggeli és esti gyakorlás közötti különbség szembetűnő, legalábbis, ami a hajlékonyságot illeti. Este 15-20%-kal jobban hajlanak az ízületek, jobban nyúlnak az izmok és az ínszalagok. Ez a napközbeni aktivitásnak köszönhető. A reggeli gyakorlásnál valamivel merevebbek vagyunk, mert éjszaka inaktív állapotban voltak a szövetek. Ha szükségét érezzük, végezhetünk bemelegítő gyakorlatokat, kimozgathatjuk az ízületeket a napüdvözletek megkezdése előtt. A rendszeres reggeli gyakorlással azonban ez a különbség is fokozatosan lecsökken.

Az egyenes alapzat nagyon fontos. Ez lehet padló vagy szőnyeg, de semmiképpen ne legyen hideg és kemény (beton, vagy kő). A matrac legyen megfelelő vastagságú (általában 6 mm-est ajánlok), és terítsünk rá Mysore szőnyeget vagy egy nagy törölközőt, mert ha elkezdünk izzadni, akkor a matrac csúszni fog. Vannak, akik az álló gyakorlatok után terítik rá a pamutszőnyeget a matracra. Tehát a felület alattunk ne legyen se túl puha, se túl kemény, és ne csússzon, ne gyűrődjön. A polifoam általában nem tapad, és csúszkál az ember alatt, valamint nem biztosít megfelelő szilárdságú alapot, ezért jógához nem szerencsés.

Nincsenek megjegyzések: