2009. augusztus 17., hétfő

Az igazi Agni-jógi

Az alábbi klipek szereplője egy tűzálló jógi. Amennyire a felvételeket néztem, nem kamu, tényleg belefeküdt a tűzbe, és elég melege lehetett ott. Azt még esetleg lehet hamisítani, hogy a bőrén nem jelentkeznek égési sérülések (pl. száraz szappan bedörzsölésével viszonylag tűzálló lesz a bőröd), de azt végképp nem értem, hogy a ruhája miért nem ég el , illetve a haja hogy nem pörkölődik meg? Misztikus, annyi szent.

Hogy végére járjak a rejtélynek, elővettem a jóga-szútrát, annak is a harmadik fejezetét, amely a misztikus képességekről szól. Nos, a következő idevágó szútrákra bukkantam:

szamána-dzsaját pradzsvalanam (Jsz. 3.41.)

"A szamána (nevű életlevegő áram) szabályozása a belső tűz (intellektuális, vagy akár durva fizikai) fellobbanásához vezet."

Ez persze nem biztos, hogy megmagyarázza esetünket, mert itt a jógi nem tűzszerszám nélkül lobbantotta lángra magát, hanem épp ellenkezőleg, a tűzben hempergést úszta meg égés nélkül. Nos, nézzük tovább:

szthúla-szvarúpa-szúksma-anvaya-arthavattva-szamjamád bhúta-dzsajah (Jsz. 3.45.)

"Az elemek durva fizikai megnyilvánulásaira, eredeti formáira és tulajdonságaira, finom megnyilvánulásaira, valamint egymással való kapcsolatára és [létezésük] céljára, jelentőségére irányított szamjama ezen elemek legyőzéséhez, uralásához vezet."

Ez már jobban hangzik. Lehet, hogy annyit meditált a tűzön, hogy megtanulta irányítani, és meg tudja állítani, hogy ne égesse meg a bőrét.

tató 'nimádi-prádurbhávah kája-szampat tad-dharmánabhighátas ca (Jsz. 3.46.)

"[A durva fizikai elemek (bhúta) uralásának] köszönhetően a jógi szert tesz a parányivá válás és más ehhez hasonló képességre. Teste tökéletessé válik, s már nem lesz alávetve az elemek természetes tulajdonságainak köszönhető akadályoknak."

Szóval ezek szerint uralja a tűz elemet, és a teste nincs alávetve a tűz hatásának. Persze senkinek sem ajánlom, hogy elkezdjen otthon kísérletezni, elvégre az égett hús szaga nem olyan kellemes. Talán egyelőre anniy is elég, ha elhitetjük magunkkal, hogy az Atma Centerben uralkodó 36 fokos időjárás nem is olyan szélsőséges, simán elvinyászázgatunk benne két órát. Amúgy meg nagyon jót tezs az agninak, és ha nem is fogunk ilyen látványosan lángolni az áldozati máglyán, a sejtjeinkben vígan fellobban majd az emésztés tüze, és elégeti a méreganyagokat, amleyek az izzadsággal szépen távoznak.

Tehát ha valaki esetleg nem izzad Agni-jóga vagy Hot Ashtanga óra alatt, az valószínűleg nem arra utal, hogy a Tanjore-i jógihoz hasonló misztikus tökéletességre tett szert. Én inkább arra gyanakodnék, hoyg vagy nem dolgozik elég keményen., vagy annyira el vannak tömődve a csatornák a testében, hogy nem tud kijönni az izzadság. Persze ha dehidratált állapotban vagyunk, az is megnehezíti az izzadást.

Úgyhogy maradjuk az uddzsájínál, amit egyesek tűz-légzésnek is neveznek, hiszen a mély légzés mintegy fújtatóként fellobbantja az agnit, és ennek következtében elkezd párologni az izzadság a pórusokon keresztül.

Linkek: The Fire Yogi of Tanjore



The Fire Yogi



The Fire Yogi II

Nincsenek megjegyzések: