2009. augusztus 26., szerda

Lerágott téma - fogyókúra jógával

A fitneszlapok és női portálok kifogyhatatlan témája a fogyókúra. Vajon miért? Gondolom azért, mert a lakosság több, mint a fele túlsúlyos. A magyarok sem egy nádszál népség, de a hotdog-fejű amerikaiak még rajtunk is túltesznek elhízottságban. Hogy mi ennek az oka? Nagyon egyszerű: a jóléti társadalom által biztosított túlzott és helytelen étel, és a hozzá társuló mozgáshiányos életmód.

A saját tapasztalatomból a következőket tudom elmondani: 30 éves kor felett az anyagcsere kezd lelassulni. Ha olyan testalkatú vagy, aki addig nem hízott, utána még te is felszedhetsz egy jó pár kilót. Apám kb ugyanolyan magas volt, mint én, 171 centi, és majdnem 100 kilósan halt meg. Az orvos figyelmeztette, hogy fogynia kellene, mert túl van terhelve a szíve, de nem szeretett mozogni, és vegás sem akart lenni. Ezt csak azért mondtam el, mert az én testalkatom is az övéhez hasonló. 30 éves korom után én is elkezdtem hízni, serdülőkorom óta 65 kilós testsúlyom 2003-ra már elérte a 87 kilót. Pedig vegás vagyok! Dehát így is el lehet hízni.

A (hízó)recept a következő: mozogj minél kevesebbet, ülj minél többet a monitor előtt, és egyél este, lehetőleg tésztát, pizzát, fagyit és édességet. Ha egy húsevő átáll a vega értendre, akkor már ettől 5-8 kilót le szokott adni pár hónap alatt. Ez a méregtelenítést kísérő jelenség. Én is lefogytam, amikor vegás lettem. A vegánok szinte soha nem szoktak elhízni. A laktovegák néha igen, mégpedig a gabona, tejtermék (főleg együtt fogyasztva) és az édességek miatt. Aki ismeri a krisnás konyhát, az tudja, hoyg nálunk ez nem nehéz.

Nos, amikor már a hátam is fájni kezdett, és egyre nehezebben mozogtam, megelégeltem ezt az állapotot. Az igazat megvallva, kocogással és fekvőtámaszozással kezdtem a fogyást, és szigorú diétával. Három hónapig nem ettem semmi gabonát, tejterméket és édességet. A zöldség, gyümölcs és csíra korlátlan mennyiségben fogyasztható. A 22 kiló pluszt tulajdonképpen 3-4 hónap alatt sikerült elégetnem, a jógára csak utána kezdtem átállni. Most már utólag egyből azzal kezdeném, persze a táplálkozásra oda kell figyelni.

Miután elkezdtem jógázni, és főleg, mióta melegben csinálom, tovább alakul a testem belülről és kívülről is. A fogyókúrával általában az a probléma, amikor az ember abbahagyja. Ha visszaállsz ugyanarra az étkezésre és életmódra, akkor nem nagy meglepetés, ha visszakúsznak a karikák.

A gabonamentes étrend követését maximum 3 hónapra javaslom, utána érdemes kicsharít (rizs és mungóbab főzelékét) fogyasztani az eddigiek mellé. A tejtermékből nem kell sok, csak ha nagyon kezdünk elvékonyodni. A fitnesz-szakemberek szerint 40 perc közepes pulzusszámmal végzett mozgás után kezdődik el a zsírégetés. A napi másfél-két órás Astanga-gyakorlás pontosan eléri a kívánt hatást. A levegőt az orrunkon keresztül vesszük, mégis az uddzsájí olyan mély légzés, hogy elegendő oxigént biztosít az aerob mozgáshoz, a vinyászákhoz is. Az Astanga az egész test izomzatával dolgozik, és a belső hő fejlesztése által az agnit, vagyis az emésztési tüzet is felébreszti.

A túlsúly lerakódásának egyik oka a gyenge emésztési tűz. Az Agni-jóga, amit szintén melegben végzünk, nagyon jó előkészítő azoknak, akik eleinte nem tudnak végigcsinálni egy Astanga-órát. Ha nagyon kövér vagy, és a vérnyomásod is magas, jobb az Agnival kezdeni, és utána átállni az Astangára. Nem kell feltétlenül havi 5-7 kilót fogyni, igazából minél lassabban fogysz, annál könnyebben meg tudod tartani az ideális testsúlyodat hosszú távon. A bőséges izzadás nagyon hasznos, mert a test tud méregteleníteni, és melegben jobban ég a zsír!

Az Astanga elvileg egy egész életre szóló gyakorlat, és ezért nem áll fenn a veszélye, hogy visszacsúszol a tunyaságba. Persze csinálni kell, mert anélkül nem történik semmi. Egyetlen dologra kell vigyázni, hogy ha tovább akarsz fogyni, akkor este ne egyél jógaóra után. Ha reggel gyakorolsz, akkor este 6 után ne egyél. Ha túlzottan sovány vagy (mert ez is előfordul astangásoknál, főleg nőknél), akkor viszont ehetsz óra után is, tejterméket és ghít. Jó szálkásítást mindenkinek! Remélem, tetszik az előtte-utána képösszeállítás!

2 megjegyzés:

Nagy Laszlo írta...

Az utolso nehany mondatban kimaradt a szam az ora elott. Kivancsi volnek hany ora utan ne egyunk. A blogod nagyon hasznos es jo egyebkent. Nagyon teccik.

Gauranga Das írta...

Az azt jelentette, hogy ne egyél jógaóra után, most már egyértemlűsítettem. Illetve este 6 után ne egyél. Szeretettel, Gauranga Das