2009. augusztus 12., szerda

Bikram-jóga haladóknak

Engem Magyarországon nem nagyon szeretnek a Bikram-jóga oktatók. Nem nehéz kitalálni, hogy miért. Konkurencia vagyok, és az Agni-jóga gyakorlatsorban majdnem ugyanazokat az ászanákat oktatom, mint ők. Én azért örülök, hogy nem vagyok Bikram-jóga-oktató. Legalább nem kell végigüvöltenem az órákat, viszont igazíthatok, és a saját belátásomra van bízva, hogyan hozom ki a legtöbbet az ászanákból és az egyes gyakorlókból.

Szeretek melegben jógázni, az kétségtelen, és valahol természetes továbblépés volt számomra az Astanga-jóga gyakorlatsorainak az elsajátítása (természetesen melegben). Bikram Choudhury rendszerében 64 klasszikus ászana szerepel. Akik már jártak az Atma Pest-ben, láthatták is őket egy plakáton a falon. Szóval a haladóbb tanítványoknak ő is megtanítja mind a 64-et. Ezek java része előfordul az Astanga-jóga első három sorozatában is.

A Youtube-on találtam egy videót Esak Garciával a címszerepben, amint haladó Bikram-jóga gyakorlatokat mutat be. Eleinte nem lepődtem meg, aztán a Vámadevászanánál már megakadt a szemem. Ez az, amikor a lábfejét beakasztja a hasfalába. Ez az Astangából hiányzik, de lehet, hogy még belerakom a 6. sorozatba, ha odaérek :-). Szóval ez egy szép darab. Innen még fel is támaszthatná magát, vagy esetleg mindkét lábával egyszerre megcsinálhatná, plusz a feltámasztás. Vannak ötleteim, mi? Amúgy ezt is már kitalálta valaki, és meg is csinálta. Vlagyimir Kalabinnak hívják. Irány a Google!

Egyet nem értek náluk, hogy szinte az összes kéztámasznál az ujjaik végén támaszkodnak, mint a kakas. Miért nem teszik le rendesen a tenyerüket, ahelyett, hogy szembefordítanák a hüvelykujjukat? Ukrán testvérem is így ficamította ki a hüvelykujját, hogy a feltámasztott dandászanában hátra volt neki feszítve. Ha végignézitek a videót, a végén a hátrahajlások nagyon szépek. A tírjang-mukhóttánászanát simán megcsinálja, aztán fel is jön belőle. Mondjuk a gerince helyén egy furcsa mélyedést látni egy pillanatig, amikor kiegyenesedik, de azért reméljük, nem fáj neki. A kapótászanája szintén nagyon szép. Így kellene nekünk is! Az állát a két sarka közé teszi, és megfogja a térdét (!, nem a lábujjait).

A csakrabandhászana szintén nagyon szép, illetve Gandha-bhérundászanának is nevezik. Nálunk a 3. sorozatban jön, készüljetek! Egy szóval, ha nem lenne már befutott Bikram-oktató, simán válthatnak Astangára is. Rokon lelkek vagyunk. Persze azért a tükör-falat meg a tükörrel borított dobogót egy kicsit túlzásnak tartom, dehát aki tud, annak meg kell adni az elismerést.

Nincsenek megjegyzések: