2009. augusztus 27., csütörtök

Padmászana gyakorlatsor 1. rész


A padmászana a meditációhoz használható legkedvezőbb póz. A fordított gyakorlatok végén már megjelenik (úrdhva-padmászana, pindászana és matszjászana, és miután a fejenállással aktiváltuk a korona-csakrát, a befejező gyakorlatok során keresztül egyre meditatívabb állapotba tudunk kerülni. Valójában az összes ászanát azért gyakoroljuk, hogy zavartalanul tudjunk ülni a padmászanában. A gerinc-gyakorlatok elősegítik azt, hogy erőfeszítés nélkül egyenesen tudjuk tartani a gerincet a padmászanában, illetve a csípőnyitó gyakorlatok biztosítják azt, hogy stabilan tudjunk ülni a padmászanában, a térdeinkkel a földön.

A padmászana-gyakorlatsor első eleme a baddha-padmászana, illetve a jógamúdrá. Ebben a gyakorlatban a keresztezett lábakat és karokat összekapcsoljuk, így a test és a végtagok egy végtelen nyolcas formáját veszik fel. Mivel a meridiánok (nádík) keresztülhaladnak az összes ízületen, és a kéz- illetve lábujjak körmeinek két oldalán végződnek, ez a póz segít abban, hogy a figyelmünket a belső energiaáramlás felé fordítsuk. Ha eddig a testrészekkel voltunk elfoglalva, akkor most fordítsuk a figyelmünket a prána felé. Ezt a szintet pratjáhárának nevezzük, mivel a figyelmünket befelé fordítjuk a külső dolgokról.

A jóga-mudrában nem kell annyira előrehajolni, hogy ne kapjunk levegőt. A mély légzést meg kell tartani a bandhákkal összekapcsolva, mert ez az alapja a meditatív tudatállapot elérésének. A padmászana-gyakorlatsor alatt a tekintetet rögzítsük végig a két szemöldök közé, az ágjá-csakrára. A cél az, hogy a bandhák és az uddzsájí tudatos alkalmazásával kapcsolatot létesítsünk a múládhára (gyökércsakra) és az ágjá között.

A jóga-múdra után dőljünk hátra, és hátraívelt gerinccel vegyünk öt mély lélegzetet. Eközben a nyelvünket szorítsuk a szájpadláshoz (khecsarí-mudrá). Ezáltal összekapcsoljuk az elülső és a hátsó energiavezetéket (avaróhí és áróhí). A légzés során próbáljuk meg érzékelni az enegria áramlását a gerinc mentén, a gáttól a homlokig, illetve a koronacsakráig. Ez a dháraná (koncentráció) szintje.

Nincsenek megjegyzések: