2009. augusztus 18., kedd

Madonna Astanga-kalandjai 1. rész

Forrás: Women’s Fitness & Health, www.sportzblitz.net

Imádod vagy utálod, de tagadhatatlanul Madonna rendelkezik az egyik legjobb fizikummal a show-bizniszben. Miközben egyes celebek mindenáron a jóga, pilates vagy makrobiotika rajongóiként akarnak feltűnni, Madonna bebizonyította, hogy amikor az egészség témájáról van szó, akkor ő igazán otthon van a témában.

Madonna feltalálja a spanyolviaszt

A 21 év alatt, ami óta a nyilvánosság előtt szerepel, Madonna teste mindigis legalább ugyanolyan fontos volt, mint a zenéje. A nyolcvanas és kilencvenes években inkább a magamutogató szexualitást és a szakadt stílust helyezte előtérbe, manapság viszont a testéhez való viszonyát nem a divatdiéták, hanem a jóga és a makrobiotika iránti szenvedélye határozza meg.

Madonna evolúciója

Madonna evolúciója a fullextrás szex-nimfától a spirituális anya image-ig érdekes folyamat volt. A ’Like a Prayer’ ellentmondást szító napjaitól, amiben színesbőrű Krisztust szerepeltetett, az enyhén sántító Madonna-szerepig meglehetősen sok arculatváltásra volt szükség. Ma azonban a múlt nyugtalansága megfakulni látszik, és Madonna szögre akasztotta kúpos melltartóját a magasabb cél keresése érdekében.

A múltjával kapcsolatban brutálisan őszinte: „A pénzről és a hatalomról szólt mindaz, ahogy a dolgok kinéztek, ahhoz kellett, hogy megkapjam az elismerést, miegymás. Egyszerűen egy egocentrikus őrült voltam. Azt gondoltam, hogy szolgálatot végzek az emberiségnek, hogy forradalmi vagyok, és felszabadítom a nőket, blablabla. De nem így volt!”- nyilatkozta a W magazinnak korábban. „De ez a hírnév és a hatalom természete. Hirtelen rájössz,,hogy van hangod, és elhiszed, hogy te fogod megmondani a frankót. Persze ez csak éretlenség, és közben rájöttem, hogy tényleg van hangom, és okkal kaptam ezt a helyet a világban.”

A spirituális anya

Az utóbbi nyolc év sokat alakított Madonnán. 1996-ban, 38 éves korában szülte első gyerekét, Lourdes-t, és 2000 augusztusában pedig a másodikat, Rocco-t. A házasság és az anyaság nyugodtabbá, békésebbé tette Madonnát. „Olyan korba érkeztem, amelyikben megengedhettem magamnak a csendesebb időszakokat és magtanultam élvezni őket. Ezek az időszakok nagyon fontosak nekem. Emlékszem, nem tudtam agy másodpercig sem nyugodtan ülni. Mindig mozgásban voltam. Gyakran voltam agresszív, vad és kiszámíthatatlan, de ez megváltozott.”

Mióta a kilencvenes évek végén felfedezte az Astanga-jógát, Madonna kisvártatva ezen ősi hagyomány reklámfigurája lett. Madonnát Sting ismertette meg a jógával, aki meghívta a saját apartmanjába egy jógaórára Danny Paradise-el. A WF&H-nek sikerült beszélnie Dannyvel Madonna jóga-szenvedélyéről. „Amikor New York-ban voltam 6 vagy 7 évvel ezelőtt, hallottam, hogy Madonnát érdekli a jóga.” –mondja Danny. „Egyik nap, amikor Sting-gel dolgoztam, átjött hozzá, és végignézte a gyakorlást. Trudie Styler (Sting felesége) később elmondta, hogy attól a pillanattól kezdve meg akarta tanulni a jógát.”

Madonna és a jóga

Természetesen Paradise volt az első,akit Madonna felkért. Mivel ő volt az egyik első nyugati tanár, aki az Astanga összes lépcsőfokét elvégezte, Danny Paradise-t az Astanga-jóga egyik vezető gurujának tekintik. „Madonna hihetetlenül fegyelmezett. Előképzettsége (főleg a tánc) miatt könnyen megértette az Astanga-jóga tanítását, és a teste hamar alkalmazkodott a gyakorlatokhoz. Az első pillanattól kezdve komolyan állt hozzá a gyakorláshoz.”

Danny szerint Madonna rendkívül elkötelezett tanítvány volt. „Amikor vele dolgoztam, akkor általában fél óráig gyengéd bemelegítő gyakorlatokat végzett, és utána a következő 90 percben az egyik Astanga-gyakorlatsort végezte. Megtanulta a kezdő, közép és haladó gyakorlatsorokat. Nagyon gyakorlatias és humoros. Felismerte, hogy a jóga nem arról szól, hogy gurukat követünk, vagy odaadóak vagyunk agy tanár iránt, hanem inkább arról, hogy megszabadulunk a tanároktól, és teljes felelősséget vállalunk azért, ami történik velünk.”

Nincsenek megjegyzések: