2010. április 24., szombat

Hűtés és fűtés légzéssel


A mostani változékony áprilisi időjárásban igencsak jól jön, ha az ember szabályozni tudja egy kicsit a testhőmérsékletét, vagy legalább a hőérzetét egy kis pránájámával. Nem arról van szó, hogy túl hidegnek találom az idei tavaszt (egyébként annak találom), mert ha gyerekkoromra visszaemlékszem, volt, amikor még május elsején is fagyban vonultunk fel.

Az utóbbi pár évben azonban rászokott az ember ugye a melegebb telekre, tavaszokra, egyesek már globális felmelegedést is véltek kiáltani, hát most tessék, várhatjuk a meleget. Az erőteljes ingadozás némileg megtizedelte a jógás társaságot is, többen megfázással vagy orrdugulással küzdenek. Az egyik óra tele van, a másik csak félig. Pénteken pont egy ilyen félig-nap sikerült, 7-8 ember volt az Astangán meg az Agnin is, mondjuk azok minőségiek. A keményebbek nem riadnak meg egy kis tavaszi széltől-esőtől, és remélem, a várva várt nyári forróság sem fogja őket eltántorítani a gyakorlástól.

Szóval lement a péntek, és is kellőképpen elfáradtam izomzatilag a héten, bár a csütörtöki Iron most állítólag egy lehelletnyivel lazábbra sikerült, mint múlt héten. Péntek este 6-kor a nagyteremből beszűrődik a Bollywood-zene, mi meg negyedmagammal mantrázunk és pránájámázunk a kisteremben.

Átvettük a Purusa-szúkta utolsó három mantráját, amikor lesz egy kis időm, akkor összerakok most már egy kis mantrás füzetet, amit majd le lehet tölteni és otthon gyakorolni. Utána pránájámáztunk. A teljes tüdős uddzsájí után gyakoroltuk egy kicsit a légzésvisszatartást a bandhákkal, majd a koponyatisztító és fújtató légzéseket, amelyek melegítő hatásúak. A végén pedig egy kis Sítalit, az pedig hűt. Zoli, aki régebben járt a Jóga-szútra előadásokra, és ma már Agnira is bemerészkedett, nem tudta cső alakúra csavarni a nyelvét, úgyhogy ő Sítakarít végzett helyette, vagyis a foga között szívta be a levegőt, ami szintén hűsítő hatású.

A pránájáma óra után mindig megdöbbenek, hogy 15-20 perc pránájámának is mekkora ereje van, ilyenkor mindig kellemesen feltöltve, feldobva érzem magam, ami péntek este nagy szó! Mi lenne még, ha lenne időm rendszeresen gyakorolni! A pránájáma valóban nehezebb, mint az ászana, ugyanakkor komoly energetikai hatásokkal bír, mindenkit bátorítani szoktam, hogy gyakorolgassa az alapvető légzőgyakorlatokat.

A végén még kipróbáltuk a Rádzsa-kévala-kumbhaka pránájámát, ami egy nagyon magas szintű gyakorlat, illetve csak azok tudják sikeresen gyakorolni, aki már mesteri módon képesek uralni a pránájukat. Ha kíváncsiak vagytok rá, hallgassátok meg a pránájáma- és mantra-óra hangfelvételét!

Nincsenek megjegyzések: