2010. április 20., kedd

2. sorozat workshop beszámoló

Úgy látszik, a nehezebbnek tűnő vagy félelmetesen hangzó workshopokra legfeljebb 7-en jönnek. A kartámaszon is ennyien voltak, és most a 2. sorozat workshopomon is. Persze elképzelhető, hogy közrejátszott az is, hogy ezzel egy időben az Október 6. utcában egy izraeli tanár tartott workshopot, illetve Pórffy Csabi központjában is nyílt nap volt, meg a vulkáni hamufelhő, meg minden, de persze az is lehet, hogy a Nagykönyvben előre meg volt írva, hogy ennyien lesznek, és punktum.

Rövid elméleti bevezetővel kezdtem, hogy kinek mikor érdemes elkezdenie a második sorozat gyakorlását, mire többen látatlanban előre eldöntötték, hogy akkor nekik nem való, persze azért most kipróbálják. A résztvevők között a legtöbben gyakorló astangások voltak, kivéve talán Verát, aki eddig kb. 3 astanga-órán volt, viszont fiatalkorában szertornázott, úgyhogy nagy meglepetések azért nem érték.

Az egyetlen férfi-résztvevő Jani volt, aki ősz óta astangázik, viszont előtte sok-sok évig aikidózott, úgyhogy viszonylag könnyen beveszi a kanyarokat. A napüdvözlettel és az álló pózokkal kezdtük, közben próbáltam magyarázni nekik a vinyásza rejtelmeit, mivel álló helyzetből könnyebb megtanulni, mint ülőből.

Utána rátértünk a 2. sorozatra, egy pár rávezető gyakorlattal itt-ott kiegészítve. A pásászanában egymást igazították. Ennek az az előnye, hogy ha valakit megtanulsz beigazítani egy pózba, akkor még jobban megérted, hogyan kell helyesen végrehajtani. A hátrahajlítókat szintén párban végeztük, így mindenki kapott igazítást. A csavaró és a csípőnyitó pózoknál is volt segítség a pároktól, majd az ékapáda-sírsászanára végeztünk néhány rávezető gyakorlatot, ami után szinte mindenkinek sikerült többé-kevésbé beraknia a lábát a tarkója mögé.

A dvipada-sírsászanánál engem Andi igazított vaskezeivel, utána másnap megkérdezte, hogy vajon mitől van izomláz a bicepszében. A pávapóz némi nehézséget okozott egyeseknek, de abban maradunk, hogy gyakorlással elsajátítható. A hátrahajlításban is segítettünk egymásnak, majd levezettem a befejező sorozatot. A workshop egészen pontosan négy óra hosszúra sikeredett, relaxációval együtt.

Közben a másik teremben először Andi tartott Body Art órát, amiből csak a tompa dobütéseket hallottuk, ami a zenei aláfestésből átszűrődött. Utána Ananya tartott Bollywood táncórát, az jól áthallatszott. Amikor annak is vége lett, akkor a Hare Krisna éneklése hallatszott át az esti programból, de a relaxációra szerencsére pont csend lett.

A végére mindenki kellemesen elfáradt, de lelkesen állapították meg, hogy legalább kipróbálták a 2. sorozatot, bár egy darabig még maradnak az egyesnél. Remélem, azért a szerdai órákon lesznek elegen, és aki esetleg most lemaradt erről a workshopról, az minden szerdán kipróbálhatja élesben és melegben, röpke két órás időtartamban. A következő workshopot Dev Kapil fogja tartani, mindenkit szeretettel várunk.

Nincsenek megjegyzések: