2010. április 7., szerda

Dristi és pratjáhára

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:

"Most pedig áttérünk a dristi, vagyis fókuszpont kérdésére. Ahogy láttuk, a jóga ötödik ága az érzékek visszavonása (pratjáhára). Az Upanisadok elmagyarázzák, hogy az érzékek szolgáltatják a táplálékot az elme számára az érzéktárgyak formájában. Utána az elmében vágyak alakulnak ki, amelyek a szenvedés forrásai. Az elme alapfeltételezése az, hogy hiányt szenvedünk valamiben. Ezt a hiányt, az elme szerint, csak a kívülről érkező stimuláció folyamatos utánpótlásával lehet enyhíteni.

A jóga koncepciója viszont azt tartja, hogy mindig az eredeti és tiszta, gyönyörteli állapotunkban vagyunk, ami a tudat maga. Ez az eredeti állapot azonban forma nélküli, és mivel az elme hajlamos arra, hogy ragaszkodni kezdjen bármihez, ami az útjába kerül, elfeledkezünk valódi természetünkről.

Az érzékek visszavonása azt jelenti, hogy elfogadjuk a tényt, miszerint a külső stimulusok sohasem képesek valóban kielégíteni bennünket. Ha egyszer ezt elfogadtuk, szabadon megvalósíthatjuk, hogy az, amit kétségbeesetten kerestünk kint, végig jelen volt belül.

Az Upanisadok továbbá elmagyarázzák, hogy ahogy a tűz lelohad, ha nem tápláljuk tüzelővel, az elme is visszatér a forrásához, ha távol tartjuk tőle az érzékeket. A módszer, vagy inkább a módzserek összessége, amivel ezt el lehet érni, az érzékek visszavonása (pratjáhára).

Ahogy elmagyaráztuk, a hallás érzékszervét úgy vonjuk vissza, hogy a saját légzésünkre figyelünk a külső hangok helyett. A látás érzékszervének visszavonását vagy befelé fordítását a dristi segítségével végezzük, vagyis a tekintetünket különböző fókuszpontokhoz rögzítjük. Ezek a következők:
  • nászágrai (az orra)
  • bhrúmadja (a két szemöldök közé)
  • nábhi-csakra (a köldökre)
  • hasztágrai (a kéz ujjaira)
  • pádajóragrai (a lábujjakra)
  • pársva (oldalra)
  • angusthamadhjai (a hüvelykujjakra)
  • úrdhva (felfelé)
ha ezt tesszük, akkor megakadályozzuk azt, hogy körbe-körbe nézegessünk, ami az elmét kifelé engedné. Ha követjük a dristit, akkor a gyakorlásunk mélyen bensőséges és meditatív lesz."

Nincsenek megjegyzések: