2010. április 27., kedd

Hajlékony diéta

Felmerült a kérdés, hogy a táplálkozás mennyiben befolyásolja a hajlékonyságot. Nos, nyilvánvalóan befolyásolja, mert a szövetek minőségét az őket felépítő anyagok határozzák meg. Ennek megfelelően nem mindegy, hogy mit eszünk, sem a testsúlyunk, sem az anyagcserénk, sem az általános egészségi állapotunk, sem a hajlékonyságunk szempontjából.

A kötő- és támasztószövetek (ízületi porcok, csontok, szalagok, inak, ínhüvelyek) elsődlegesen váta-szervek az ájurvéda szerint. A váta-dósa (biológiai elem) száraz, könnyű és hideg. Következésképpen az ízületeket olajozni kell (részint növényi olajok bevitele, részint olajos masszázs által), melegíteni kell (Hot Ashtanga), valamint táplálni kell. Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy ne jelenjenek meg lerakódások a szövetekben, a porcok felületén és az ízületi szalagokon, mert ez ízületi fájdalmakhoz (valamint az ezzel együtt járó csökkent mozgékonysághoz), valamint hosszabb távon krónikus ízületi gyulladásokhoz (arthritis és arthrosis) vezethet. A lerakódások vezető összetevői: húgysav (húsféleségek), aszkorbinsav (szintetikus vagy túlzott C-vitamin-bevitel), mész (szintetikus vagy túlzott kalcium-bevitel).

A lerakódások képződését és a szövetek, csatornák általános eltömődését szintén elősegítik az úgynevezett nyálkásító élelmiszerek, melyek közül a leginkább a húsfélék és a tejtermékek nyálkásítanak, de a gabonafélék, szója, élesztő és az édességek, valamint minden finomított élelmiszer is ide tartozik. Az olajos magvak és a hüvelyesek kevésbé nyálkásítanak, a zöldségek, gyümölcsök és a csírák pedig egyáltalán nem.

Tehát ha hajlékonyak akarunk maradni, akkor zárjuk ki a húst, csökkentsük a tejtermékeket (teljesen kizárni nem kell, mert a tej és a ghí táplálja a szöveteket). Kevesebb gabonát és főleg finomított péksüteményt fogyasszunk, és csökkentsük a keményítő-tartalmú növények (pl. krumpli) fogyasztását is. Az édességeket szinte teljesen ki kellene zárni, legfeljebb a természetes édesítőszereket meghagyva némileg.

Ha az étrendünk java részét a gyümölcsök, zöldségek és csírák képezik, akkor a maradék részben fogyasszunk hüvelyeseket és olajos magvakat, minél változatosabban, mert ezek fehérje- ásványi anyag és vitamin-tartalma magas. Kerüljük a szintetikus táplálék-kiegészítőket, a legjobban a növényi részekben vagy mikroalgában lévő mikronutriensek szívódnak fel. Persze minden finomított élelmiszert és junk-foodot kerülni kellene, valamint az alkoholos italokat is.

Ha emellett még fogyni is akarunk (bár ettől a diétától mér önmagában beáll az ideális testsúly), akkor este 6 után már ne együnk, vagyis ha este jógáztunk, akkor utána ne üljünk neki vacsorázni, bármilyen éhesek is vagyunk. És persze gyakoroljunk sokat, és ne együnk gyakorlás előtt 3-4 órával! Egyes jógik odáig fejlesztik a diétájukat, hogy nyers vegán étkezésre térnek rá, de én szerintem ez nem szükséges, és nem is felel meg mindenkinek. Az olajban sült ételeket azért érdemes kerülni, helyette maradjunk a főtt-párolt vagy éppen nyers dolgoknál!

1 megjegyzés:

Bódis Valéria írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.