2010. április 17., szombat

Astanga körkép 2010

A budapesti, illetve magyarországi astangás életről szeretnék egy kis áttekintést, körképet adni. Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik ma Magyarországon szeretnék megtanulni, illetve gyakorolni az Astanga vinyásza jógát?

Hát mindenek előtt, hogy időrendi sorrendben haladjunk, érdemes meglátogatni az astanga.uw.hu oldalt, amelyet Török Péter hozott létre, aki Magyarországon meghonosította az astanga gyakorlását. Bár az oldal nem frissül től rendszeresen, egy pár óráról, oktatóról itt is információt szerezhettek.

Itt fent vannak például Sebő Juli órái, aki elvileg az Asramban, illetve a Kikeletben is tart Astanga-órákat, bár a neten ezek nincsenek fent. Én egyszer voltam nála órán, nyugodt, kiegyensúlyozott tanár.

A budapesti Astanga jóga Iskola külön blogon teszi közzé óráit és workshopjait, itt szinte a hét minden napján vannak Astanga-órák. Tanáraik közül majdnem mindet ismerem, lelkes csapat.

Pórffy Csabi, aki többször is volt már nálam órán, a Központban tart Astanga-órákat, és időnként blogot is ír. Csabi a saját stúdiója mellett a Monsoonban is tart órákat.

Ne felejtsük ki Tom Hoppelt, aki már több híres jógaoktatót is elhozott Magyarországra workshopra, úgy látszik, jó kapcsolatai vannak. Jelenleg éppen Indiában van, április végétől ténykedik újra Budapesten.

Hoppá, most fedeztem fel, hogy Toldi Csabi, aki szintén hozzánk jár, Astanga-órákat tart az Anahita jógaközpontban, heti egyszer. Régebben Mukesh Kothari is tartott a Szúrjában, de úgy látom, most már csak Iyengart tanít, viszont Astangát a Mysore jógastúdióban oktat.

A titokzatos astangajoga.hu cím alatt pedig az Astanga-jóga Alapítvány lapul, amelyik azonban Iyengar-jógával foglalkozik, vagyis Astanga-órákat egyáltalán nem tartanak. Alapítója Jevgenyija Odnorobova, akinek Iyengar "Jóga új megvilágításban" című könyvének magyar fordítását köszönhetjük.

Ja és természetesen mi is vagyunk: atmacenter.hu

Nagyjából ennyi a fővárosi kínálat, ha valakit kihagytam, az szóljon! Vidéki lehetőségek:

Nem tudom, hogy ez már vidéknek számít-e, de Törökbálinton a Munkácsy művházban Dr. Homonnay Béláné (!) vezetése alatt astangázhattok csütörtökönként.

Szombathely: Sat Nam stúdió, Fülöp Gábor oktat. Nagyon tapasztalt astangás, a 4. sorozatot tanulja éppen. Én is szeretnék egyszer menni hozzá! Ő látható a képen, Manju Jois tanfolyamán.

Békéscsaba: Ízisz jóga, Astanga-órák Balogh Erikával. Igényes oktató, ismerem.

Pécs: Mecsek Fitness, heti két óra Zitával (?)

Székesfehérvár: Magma Fitness - heti egy óra Nagy Gábortól. Ugyanő a Shaktiban hétfőnként.

ha tudtok még valakit valahol, akkor szóljatok!

Nincsenek megjegyzések: