2010. április 26., hétfő

Kenyér és cirkuszi játékok

Sokan kérdezték már, hogy mi az értelme a nyakatekert, látványos ászanáknak, és főleg, hogy aki meg tudja csinálni, az miért parádézik állandóan a Facebook-on a fotóival és a Youtube-on a videóival. Ez többek között rám is igaz persze, mert ha sikerül megcsinálnom egy ászanát, ami eddig nem ment, akkor efölötti nagy örömömet szeretem mindenkivel megosztani.

Az én esetemben persze nem az a célom (legalábbis remélem), hogy magamat mutogassam, mert nyilván vannak nálam szebbek, ügyesebbek, stb., hanem az, hogy másokat lelkesítsek. Fiatal koromban teljesen átlagos hajlékonyságú ember voltam, szóval genetikai előny kizárva, nem mondhatja senki, hogy már így születtem. Amit elértem eddig az ászanákban, az mindenki más számára is elérhető, és ezt szeretném bemutatni, illetve bebizonyítani.

Nyilván egy tanár számára az is fontos, hogy példát mutasson. Vagyis ha egy pocakos jógaoktató lennék, aki a lábujját is nehezen éri el (én is így kezdtem, higgyétek el), és végigüldögélném az órát meg végigdumálnám, akkor nem érezném annyira hitelesnek azt, amit csinálok. Egy igazi tanár a példájával tanít, és azt várhat el másoktól, amit önmagától is elvár.

Általánosságban véve pedig imádom az extrém ászanákat, és látványosak is. Már a rómaiak is tudták, hogy az embereknek kenyérre és szórakozásra van szükségük. Ha az emberek látják, hogy az Atma Center oktatói milyen komplikált ászanákat tudnak végrehajtani, akkor nyilván lesz bizalmuk abban, hogy ezek az emberek tényleg odateszik magukat, és gyakorolnak. Amikor azt hallom oktatóktól, hogy a bonyolult ászanákat fölösleges erőltetni, mert semmi hasznuk, akkor mindig az a kérdés merül fel bennem először, hogy aki ezt állítja, az vajon képes-e megcsinálni őket, és ha nem, akkor miért nem?

Nyilvánvalóan becsületes dolog azt oktatni, amit tudunk, de azt már nem feltétlenül tartom jónak, ha visszafogjuk a tanítványokat (például a lányok között vannak olyanok, akik hihetetlenül hajlékonyak, és nekik jól esnek az extrém csípőnyitások és hátrahajlítások is), és azt sem, ha a tanár beépíti az oktatásába a saját gyengeségeit, és kerüli pl. a fejenállást vagy a lótuszt, mert nem szereti, vagy nem tudja megcsinálni.

Ez az astanga egyik előnye, hogy egy fix rendszerrel dolgozunk, ahol nem lehet kihagyni ezt-azt, mert nem tetszik, sőt, ajánlott, hogy a nehezebben menő ászanákra fordítsunk több figyelmet, hogy hamarabb el tudjuk sajátítani. A bemutatókon pedig egyenesen előny, ha valaki látványos elemeket tud végrehajtani, mert szerintem egy szimpla trikónászana-pascsimóttánászana szintű bemutatótól nem sok mindenkinek támadna kedve jógázni.

Nyilván az értelmes nézők megértik, hogy tőlük nem ez lesz elvárva az első jóga-órájukon, de azért az inspiráló tud lenni, ha valami olyat látok, amihez jelenlegi fizikumommal legfeljebb a taps vagy az áll leejtése szintjén tudok viszonyulni, mert benne van az ígéret, hogy ha elkezdek jógázni, akkor én is egyre jobban tudom uralni a testemet és az elmémet is.

A múltkori 2. sorozat workshopon említettem, hogy minden, amit a hajlékony akrobaták a cikruszban produkálnak, megtalálható az Astanga hat sorozatában. Egyesek szerint csak azért ilyen akrobatikus az astanga, hogy jobban harapjanak rá az aerobikon meg fitnessen nevelkedett nyugatiak, én viszont azt mondom, hogy ez az igazi jóga, és a többi rendszer, amely megmarad az alapvető ászanáknál, és rátér a pránájámára meg a meditációra, az a legtöbbször nem képes kihozni a maximumot egy egyénből sem fizikai, sem pedig magasabb szinteken.

Manapság divatosak az extrém sportok, és ez biztos nem véletlen. Az emberek keresik a kihívásokat, és szeretik kipróbálni, meddig képesek tolni a határt. Az astangát, főleg a Hot Ashtangát sokszor extrém jógának is nevezik, mert hajlékonyságban, állóképességben és koncentrációban komoly kihívások elé állítja a gyakorlókat. És akkor még nem is beszéltünk a 2., 3. stb. sorozatokról, amelyek mind egy-egy újabb dimenziót nyitnak meg az "igázás" mátrixában.

Azt Atma Centerben tehát próbálunk gondoskodni a cirkuszról is, méghozzá testközelből, mert nem csak nézőként vehetsz benne részt, hanem te magad is megpróbálhatod az összes extrém ászanát, akár az Astanga órákon, akár a workshopokon. Szóval részese lehetsz te is a cirkusznak. A következő össznépi fellépés a Millenárison lesz, vasárnaponként délután 4-től, ahol a bámészkodó tömeg szeme láttára fogjuk együtt gyakorolni az 1. sorozatot. Csak bevállalósoknak, és exhibicionistáknak! Egyébként vezetett órák lesznek, úgyhogy nyugodtan jöhet mindenki.

Természetesen a jóga hozzásegít a tökéletes egészség és harmónia eléréséhez, és ez sokkal fontosabb, mint a látvány. Ha rendszeresen jógázol, akkor már csak egy dologra kell figyelned, mégpedig a táplálkozásodra, és e két tényező segítségével szinte teljes mértékben képes leszel fenntartani a fiatalságodat és életerődet. Erről is próbálunk gondoskodni az Atma Centerben, mind a vegetáriánus ételbárunk, mind a főzőtanfolyamok által. A következő napokban fogok még többet írni a jóga áldásos hatásairól, valamint a táplálkozásról is.

Nincsenek megjegyzések: