2010. november 21., vasárnap

Az eksztázis művészete

Mindenki boldog akar lenni. Ez a lélek elválaszthatatlan természete, és mindannyian ezt a boldogságot keressük. A jóga egy lehetséges út, vagy inkább eszközök összessége arra, hogy megtaláljuk az örömöt, és arra is megtanít, hogyan induljunk el az anyag felől a lélek felé, e tudati evolúció folyamata során a boldogság egyre magasabb dimenzióit tapasztalva meg. Mellesleg ezt a bejegyzést a jógaoktatói tanfolyam résztvevőinek felkérésére írom, amúgy nem kenyerem a látogatottság növelése a szexuális témák firtatása által. Hát akkor lássuk! 


A jóga-tradícióban a tudatosság ébredésének kulcsa a múládhára-csakrában található. A múla bandha során a gát izomzatát befelé, a kismedence felé húzva megnyithatjuk azt az energiazárat, amit brahma-granthinak nevezünk. Ez az energiazár tulajdonképpen az örök lélek tudatát zárja be a mulandó testbe, azt a téves azonosságot létrehozva, hogy tudatos lényként azonosak vagyunk a testünkkel, az érzékszerveinkkel, és ennek következtében az érzékszervek működésében keressük a boldogságot. 


A múla bandha egy energetikai csomópont, de a fizikai testhez képest is meghatározható az elhelyezkedése. A férfiaknál a prosztata környékén helyezkedik el, míg a nőknél a méhnyak környékén. A múla bandha gyakorlása során a gát izomzatát próbáljuk összehúzni, és tudatosítani annak érzékelését, működését. Hosszasabb gyakorlás során azonban a fizikai aspektus felől a finomabb szint felé kell haladni, és így fokozatosan lehetővé válik a két szint különválasztása, mind az átélt tapasztalatok, mind a hatások terén. A múládhára csakrában fekszik a teremtő őserő, a Kundaliní energia. A legtöbb ember ennek az erőnek az erejét csupán a szexuális aktus során tapasztalja meg, és a szexuális örömöt önmagában a nemi szervek működéséhez köti. Ez abból ered, hogy az energiát lefelé áramoltatja a múla bandhából. A spirituális gyakorlók viszont a múla bandha aktiválásával fölfelé fordítják az energia áramlását, és így hosszas gyakorlás során fokozatosan elérhető a Kundaliní felébresztése és felvezetése a szahaszrára (korona) csakrába. 


Ezt azonban nem szabad túl korán erőltetni, mert ha a fizikai test, az idegrendszer és a pránikus test nem tisztult meg eléggé, akkor a Kundaliní erőteljes hatása zavarokat, betegségeket fog előidézni. Mindamellett a múla bandha gyakorlata a kismedencei szervek és egyes idegrendszeri problémák kezelésére is alkalmazható.


Az eksztázis keresésében a szexuális örömérzettől fokozatosan elvonatkoztatva, és a tudatunkat a magasabb aspektusok felé megnyitva átélhetünk egy belső eksztázist, ami sikeres gyakorlóknál tíz-tizenöt percig is tartani szokott, és az egész gerincoszlopban vagy az egész testben érezhető intenzív, a szervi orgazmusnál sokkal tisztább és tartósabb, a tudatra felemelő hatást gyakorló örömérzet formájában jelentkezik. A spirituális fejlődés további lépcsőfokain ez az örömérzet a minden élőlény iránt érzett fenntartás nélküli szeretetté, majd Isten, a Legfelsőbb Lélek iránt érzett tiszta, eksztatikus odaadássá nemesül, mivel ez a lélek eredeti állapota, és az anyaggal tartó hosszú kapcsolata degradálta le ezt az érzést az egyéni érzékeink kielégítésére irányuló törekvéssé. 


Dr. Jack Lee Rosenberg, a Total Orgasm című könyv szerzője a következőket írja: "A spiritualitás és az orgazmus ugyanannak az életerőnek a különböző megnyilvánulásai. Nagy hasonlóság van egy intenzív vallásos élmény és egy totális orgazmus között. Mindkettőt gyakran nevezik 'csúcsélménynek'... ahhoz hasonló érzésnek, hogy egy rövid pillanatra eggyé válsz az univerzummal. Az orgazmusban az egó és az elme működésének kiiktatása gyakori élmény. Önmagunk szeretettel történő átadása a másiknak, a teljes meghódolás, a kettősség megszűnése és az egybeolvadás leírja a vallásos élményt, és a szexuális együttlétet is."


A tantra-jóga hagyományban a férj és feleség közötti szexuális aktust próbálják felmagasztosítani a spirituális élmény szintjére, ami a tudat komoly tisztítását és erőteljes fegyelmezését feltételezi. A spirituális hagyományokban az Istennel történő összekapcsolódást általában a cölibátus gyakorlásával, és a szexuális energia felemelésével érik el. Mindkettő folyamat ugyanannak az éremnek a két oldala, de szakértő irányítás nélkül lehet, hogy csupán a sötét erdőben történő bolyongás lesz belőle, és hosszú idő fog eltelni, mire meglátjuk a fényt a fák lombjai között.  Addig is még egy idézet Swami Buddhananda "Mula Bandha - The Master Key" című könyvéből:


"A múládhára csakra stimulációja spontán múla bandhához vezet, ami bármikor, bárhol bekövetkezhet. Amikor ez megtörténik, az energiáid megnövekedését, tiszta elmét és hasonló dolgokat fogsz tapasztalni. Ez a rendszeres jóga-gyakorlás természetes következménye, ami a tudatosság kiterjedésében tetőzik. Amikor ez bekövetkezik, az egész testben tapasztalható örömérzet kíséri, ezért tudni fogjuk, amikor bekövetkezett. Bizonyos gyakorlatokkal elő lehet segíteni ezt az élményt, például a sziddhászanában, sziddha-jóni-ászanában vagy padmászanában végzett meditációval. természetesen bármely ászana, pránajáma, múdra vagy bandha gyakorlása közben megtörténhet. Rendszeres gyakorlás után, ha szerencsések vagyunk, akkor átélhetjük ezt az élményt."  

Nincsenek megjegyzések: