2010. november 29., hétfő

A satkarma további folyamatai

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából


atha nétih:
szútram vitaszti szu-sznigdham nászánálé pravésajét
mukhán nirgamajécs csaisá nétih sziddhair nigadjaté /29/

Egy hat hüvelyk hosszúságú zsinórt be kell dugni az orrunkon, és a végét kihúzni a szánkon. A szakértők ezt néti karmának nevezik.
Egy olíva- vagy szezámolajjal bekent gumikatéterrel és elvégezhetjük a szútra-nétit. Ha orrsövény-ferdülésünk van, és a cső elakad valamelyik orrnyílásunkban, akkor ne erőltessük. Helyette végezhetjük a dzsala-nétit is, amelyben meleg sós vizet öntünk át az egyik orrnyílásból a másikba.

kapála-sódhiní csaiva divja-dristi-pradájiní
dzsatrúrdhva-dzsáta-rógaugham nétir ásu nihanti csa /30/

A néti megtisztítja az agyat is isteni látásmódot ad. Gyorsan megszünteti a gerinc és a tarkó betegségeit.

atha trátakam:
niríksén niscsala-drisá szúksma-laksjam szamáhitah
asru-szampáta-parjantam ácsárjaisz trátakam szmritam /31/

Csendben egy kis pontot kell nézni szilárdan, míg a szemek könnybe nem lábadnak. Ezt nevezik trátakának az ácsárják. 

A trátaka kriját egy gyertya lángjába nézve, vagy a felkelő napkoronogot nézve is szokták gyakorolni.

mócsanam nétra-rógánám tandrádínam kapátakam
jatnatasz trátakam gópjam jathá hátaka-pétakam /32/

A trátaka megszünteti a szembetegségeket, a lustaságot, stb. Körültekintően titokban kell tartani, mint egy ékszerrel teli dobozt.

atha naulih:
amandávarta-végéna tundam szavjápa-szavjatah
natámsó bhrámajéd ésá naulih sziddhaih pracsaksaté /33/

Üljünk a lábujjainkra, a sarkainkkal a levegőben, a tenyereinket pedig tartsuk a talajon. Miközben előredőlünk, mozgassuk a hasunkat erőteljesen balról jobbra, mintha hánynánk. Ezt nevezik a szakértők nauli karmának.

A nauli karmát több előkészítő gyakorlat előzi meg, mire a gyakorló képessé válik arra, hogy egymástól függetlenül elernyessze és megfeszítse az oldalsó és középső hasizmait, és így előidézze a fent leírt hullámzó mozgást a hasfalával.

mandágni-szandípan-pácsanádi szandhájikánandakarí szadaiva
asésadósámaja-sósaní csa hatha-krijá-maulir ijam csa maulih /34/

Ez a gyakorlat megszünteti az emésztési zavarokat, növeli az étvágyat és az emésztést, és olyan, mint a teremtés istennője, és örömöt okoz. Minden zavaró hatást feléget. A nauli a hatha-jóga kiváló gyakorlata. 
A hasizmok "hullámoztatásával" erőteljes masszázsnak tesszük ki a belső szerveket, amelyeket ezáltal méregteleníteni tudunk. A gyakorlat ugyanakkor erősíti az emésztési tüzet a gyomorban és a hasi szövetekben, így "felégeti" a méreganyagokat, a szennyeződéseket.

atha kapálabhátih:
bhasztrávallóha-káraszja récsa-púrau szaszambhramau
kapálabhátir vikhjátá kapha-dósa-visósaní /35/

Amikor a belégzést és a kilégzést nagyon gyorsan végezzük, mint a kovács fújtatója, akkor az felszárítja a túlzottan sok nyálkából fakadó rendellenességeket, és kapálabhátiként ismert.

A kapálabháti légzésnél a kilégzés erőteljes, a belégzés passzív. A légzés megtisztítja a fej üregeit és csakráit, ezért a nevének jelentése: "fény a koponyában". A bhásztriká (fújtató) légzés valamivel nehezebb, mert ennél a ki- és belégzés is erőteljes, ugyanakkor mély. Ez a légzés még intenzívebben megtisztítja a mellkast és a fejet a kapha-betegségektől, amelyek fokozott nyálka-kiválasztódással járnak.

satkarma-nirgata-szthaulja-kapha-dósa-maládikah
pránájámam tatah kurjád anájászéna sziddhjati /36/

Ha a pránájámát azután végezzük, hogy a hatféle tisztító folyamat segítségével megszabadultunk a nyálka zavaraiból fakadó túlsúlytól, akkor könnyen elérhetjük a sikert.

A kövérség, vagy túlsúly nem csak esztétikai kérdés, hanem a kapha dósa túlsúlyára utaló tünet. A lerakódott nyálkában és zsírszövetben nagy mennyiségű méreganyag van jelen. Ezek jelenlétében a pránájámának az energiacsatornákra gyakorolt tisztító hatása nem tud teljesen kibontakozni, illetve zavart is okozhat, ami betegségekhez vagy az idegrendszer problémáihoz is vezethet. Ezért érdemes a szervezetet méregteleníteni a satkarma, az ászanák gyakorlása és a megfelelő diéta segítségével, mielőtt intenzív pránájáma-gyakorlatokba kezdenénk.

pránájámair éva szarvé prasusjanti malá iti
ácsárjánám tu késáncsid anjatkarma na szammatam /37/

Egyes ácsárják (tanárok) nem javasolnak semmilyen más gyakorlatot, mivel azon a véleményen vannak, hogy a pránájáma gyakorlása önmagában minden szennyeződéstől megszabadít.

Thirumalai Krishnamacarya szintén azon az állásponton volt, hogy a rendszeres intenzív ászana-gyakorlás és a pránájáma fokozatos bevezetése önmagában megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, és alkalmassá teszi a jelöltet a jóga magasabb szintű hatásainak befogadására is. Mindenesetre, ha a satkarmát, vagy a továbbiakban felsorolt pránájáma-gyakorlatokat szeretnénk kipróbálni, minden esetben kérjünk segítséget abban jártas oktatótól, ne kísérletezzünk!

Nincsenek megjegyzések: