2010. november 28., vasárnap

A gyomor és a belek tisztítása

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:
médah-slésmádhikarah púrvam satkarmáni szamácsarét
anyasz tu nácsarét táni dósánám szama-bhávatah /21/

Ha a testben túl sok a zsír vagy a nyálka, akkor először a hatféle kriját (tisztító folyamatot) kell végrehajtani. Másoknak viszont, akik nem szenvednek ezek túlsúlyától, nem kell ezeket végrehajtaniuk.
dhautir bhasztisz tathá nétisz trátakam naulikam tathá
kapálabhátis csaitáni satkarmáni pracsaksaté /22/

A hatféle krija a következő: dhauti, bhaszti, neti, trátaka, nauli és kapálabháti. Ezeket hívják satkarmáninak (hatféle tisztító folyamatnak).
karma-satkam idam gópjam ghata-sódhana-kárakam
vicsitra-gunaszandháji púdzsjaté jógi-pungavaih /23/

Ezt a hatféle tisztító folyamatot titokban kell tartani. Rendkívüli tulajdonságokra lehet szert tenni általuk, és a legjobb jógik is nagy lelkesedéssel végzik őket.
tatra dhautih:
csaturangula-visztáram haszta-pancsadasájutam
gurúpadista-márgéna siktam vasztram sanair graszét
punah pratjáharécs csaitad uditam dhauti-karma tat /24/

Egy négy ujj szélességű és tizenöt kubit hosszúságú anyagot lassan lenyelünk a guru útmutatásai szerint, miután meleg vízzel átitattuk, majd lassan kihúzzuk. Ezt nevezik dhauti karmának. 

Egy kubit kb. 45 cm hossznak felel meg, vagyis az anyag (pamut vagy géz) 6.75 méter hosszú, és kb. 9 cm széles. A "lassú lenyelés arra vonatkozik, hogy az első nap csak egy kubitnyit nyelünk le belőle, majd kihúzzuk, utána kettőt, és így tovább. Amikor az egész bent van a gyomrunkban (természetesen a végét a fogaink között tartjuk), akkor nauli-kriját kell végezni (lásd később), és utána lassan kihúzni az anyagot. Ha a gyomrunk belsején méreganyagok voltak lerakódva, akkor azok a szalagra rárakódott kocsonyás üledék formájában fognak kijönni. A folyamatot csak szakavatott vezetés alatt érdemes kipróbálni és gyakorolni.
kása-svásza-plíha-kustham kapha-rógás csa vimsatih
dhauti-karma-prabhávéna prajántjéva na szamsajah /25/
Kétségtelen, hogy a köhögést, asztmát, a lép megnagyobbodását, a leprát, és a nyálkából fakadó húszféle betegséget meg lehet szüntetni a dhauti-karma gyakorlásával.
nábhi-daghna-dzsalé pájau nyaszta-nálótkatászanah
ádhárákuncsanam kurját ksálanam baszti-karma tat /26/

Köldökig érő vízben guggolva, egy hat hüvelyk hosszú, fél hüvelyk átmérőjű sima csövet, mely mindkét végén nyitott, félig bevezetünk a végbélbe, majd behúzzuk a végbelet, azután elernyesztjük. Ezt a bélmosást baszti karmának nevezik.

A baszti a tradicionális ájurvédikus gyógyászatban is használatos kezelés volt. Ott gyógynövényes főzetet vezetnek be egy rézcsövön keresztül a végbélbe és a vastagbélbe, majd azt üríti ki a páciens a vastagbél falára lerakódott szennyeződésekkel együtt. Sima forralt vízzel és beöntő készülékkel házilag is kipróbálható, nagyon jól hozzájárul a vastagbél higiénéjéhez.
gulma-plíhódaram csápi váta-pitta-kaphódbhaváh
baszti-karma-prabhávéna ksíjanté szakalámajáh /27/

E baszti karma gyakorlása által a kólika, a lépnagyobbodás, és az ödéma, amelyek a váta, pitta és kapha erők zavaraiból keletkeznek, mind elmúlnak. 
dhátvindrijántah-karana-praszádam
dadjács csa kántim dahana-pradíptim
asésa-dósópacsajam nihanjád
abhjasza-mánam dzsala-baszti-karma /28/

Amikor a basztit vízzel végezzük, a dhátuk (szövetek), indriják (érzékszervek) és az elme is nyugodttá válnak. A test tonizálttá és ragyogóvá válik, és növekszik az étvágy. Az összes rendellenesség megszűnik.

Nincsenek megjegyzések: