2010. november 11., csütörtök

Egypercesek

Örkény idejében még egyperceseknek nevezték őket. Ma már tvítnek vagy státusz ápdétnek nevezzük, 140 karakter, nyomsz egy Enter-t, és már az egész világ olvashatja a gondolataidat. Sokkal többre nem is sok mindenki kíváncsi, ha van mondanivalód, toljad röviden! És amúgy sincs olyan sok időnk, hogy gépelgessünk, hacsak nem akarjuk minden időnket a monitor előtt tölteni, ahelyett, hogy élnénk az életünket. 


Szóval most következzék néhány astanga-tvít. Félreértés ne essék, nem szándékozom fiókot nyitni a Twitteren, éppen elég a Facebook is. Aki követni akarja az online életemet, az jelöljön be ott: http://facebook.com/gaurangad. Az IWIW vidékieknek való, ott szintén ne zaklassatok!


Izzadás


Vasárnap a Lukács Fürdőben voltunk egy kicsit szaunázni, égetni kellett ugye a zsírt a hétfői fotózáshoz. érdekes, hogy az emberek azért szeretnek izzadni. Volt például egy jó ötvenes néni, szinte többet ült a szaunákban, mint mi, ennek ellenére úgy nézett ki, mint Jabba. Úgy látszik, az izzadás nem elég a zsírégetéshez, hanem mozogni is kell mellette. A tökéletes megoldás: Hot Ashtanga - izzadás, méregtelenítés, mozgás, anyagcsere-javítás egy csomagban!


Izomláz


A hétfő délelőtti fotózástól alapos izomlázam lett nekem is meg Áginak is. Mitől is? Csak attól, hogy 20-30 pózt megcsináltunk egy hideg teremben? Bizony ám! Szóval becsapós lehet ez az izomláz, mert jólesően nyugtázod a sajgó végtagokat, hogy te mennyit edzettél, de közben csak arról van szó, hogy nem volt adott a munkahőmérséklet az izmok számára. Ha nagy ritkán hidegben jógázom, mindig érzem, hogy sokkal jobban megmarad az izmokban az erőlködés nyoma, mint a jó balzsamos meleg gyakorlás után.


Csillagok


Hétfőn volt egy új lány Astangán. Más órákat már kipróbált, de ezt még nem merte, mert hogy "három csillagos" a nehézségi foka az órarendben. Óra után azt mondta nekem, hogy miért jelöljük három csillaggal, annyira nem volt nehéz! Hát szóval ilyen emberek járnak hozzánk az Atma Centerbe! Ezért tartok minden héten 2. sorozatot is, mert van, aki azt is végigropogtatja zokszó nélkül, és nem is reklamál. De azért valljuk be, ha valaki tényleg 100%-osan odateszi magát, akkor az Atma bármelyik órája embert próbáló tapasztalat lesz! Erre szokták mondani az amerikaiak: " Let's see what you are made of!"


100%


Nemrég olvastam egy blogban, hogy David Swenson nem ajánlja azt, hogy az ember minden nap 100%-os teljesítményre törekedjen. Én viszont azt ajánlom. Persze ez nem azt jelenti, hogy túlhúzzuk magunkat a pózokban, vagy elájulunk az erőlködéstől. Inkább azt, hogy 100%-os mentális koncentrációval próbáljunk jelen lenni az órán, és ne lazsáljuk el. Az elmének nem lesz izomláza, és nem is sérül meg, nyugodtan lehet hajtani, még ha a testünket néha vissza is kell fogni egy kicsit. Szerintem csakis ebben az esetben képzelhető el az, hogy valamikor képesek leszünk látható erőfeszítés nélkül, könnyedén végigcsinálni a sorozatot, ha megtanultuk az elménket maximális kapacitáson tartani.


Csukafejes


Visszatérve a 2. sorozat-órára, ma is volt egy vadiúj lány, valószínűleg már jógázott, de nálunk most járt először. Sőt, többen is vannak, akiknek csak a szerdai időpont jó, így kizárásos alapon a 2. sorozat gyakorlásával kezdik az astangával való ismerkedésüket. A "tradicionális" oktatók persze ezen kibuknának, hogy hogyan engedhetjük ezt meg, és csak x év gyakorlás után, meg satöbbi. Nos, én amondó vagyok, hogy ártani nem ártunk vele, főleg melegben, és akinek nem való, az meg úgyis elég hamar rájön. Ugyanakkor, aki ezt minden héten bevállalja, annak már nem igazán van mitől félnie, szinte bármilyen jógaórát végig fog tudni csinálni, nem csak nálunk, de bárhol máshol is. Szóval van, aki a végén szereti kezdeni, mént én az újságot.


Stretching


Szerda lévén, Thaiboxolni voltunk Rolandnál. Ma már keményebben fogott bennünket. 100 fekvőtámaszos bemelegítés, zsák, iskola, plusz clinch-gyakorlás. A végére egy kis hasizom, majd "nyújtsátok le magatokat" - hangzott a vezényszó. Még jó, hogy jógásként van némi fogalmunk róla, hogy mit kell ilyenkor csinálni. Andi oda is hívta az egyik edző srácot, hogy őt is szívesen lenyújtja. Miután beigazította egy-két Body artos meg csípőnyitó pózba, a srác könyörögve lekopogta a fogást, mondván, hogy "leszakad a lába". Én pedig ismét rájöttem, hogy mekkora érték a jóga, és mennyire gyökeresen különbözik minden más mozgásformától, ugyanakkor mennyi pluszt tud adni bármelyik sportnak, ha a művelői több hangsúlyt fektetnek a hajlékonyságra.


Befektetés 


Szerintem én vagyok a legjobb befektetési tanácsadó, mert mindenkinek azt javaslom, hogy  a jógázásba fektesse az idejét és a pénzét. Miért ez a legjobb befektetés? Nos: egyrészt nem fogsz megöregedni,, vagyis nem szorulsz nyugdíjra, ami a mai körülmények között egyáltalán nem elhanyagolandó dolog. A jóga ragyogó egészséget biztosít, szóval egészségpénztárba se nagyon kell majd befizetned, illetve orvosi ellátásra sem igazán fogsz szorulni. Az egészség és a jó közérzet olyan mértékben megdobják az ember élet,minőségét, mintha folyamatosan, egész évben Koh Samui-n lógatná a lábát az azúrkék tengerbe. Mindezeken túl a szellemi és fizikai teljesítőképesség, a koncentráció és a fegyelem is növekszik, ami bármelyik munkahelyen komoly előnyt jelenthet. Szóval tessék osztani-szorozni: hányszorosan térül meg egy korlátlan havi bérlet ára - legalább 15-20-szorosan, a nem mérhető értékekről nem is beszélve!


Respect


A tisztelet egy olyan dolog, amivel nem kell sokat foglalkozni, ha bennünket ér, vagy éppen nem ér, de kötelességszerűen és az illemszabályoknak megfelelően meg kell adni másoknak. Nem nagyon szeretem, amikor valaki az elismerésre hajt, vagy mindenáron ki akarja csikarni a környezetéből az elismerést. Kivívni azt ki lehet, és általában szerény, kitartó, állhatatos munkával, példamutatással. Az emberek igénylik a szuperhősöket, de a csalókból már elegük van. Szóval érdemes dolgozni a jellemünkön, ugyanis a jóga erről szól. Ahogy egyik jógásunk szokta mondani: "Babramunka, de megéri!"


Alvás


tvittelgetést, és az ágy felé veszem az irányt, hogy holnap újult erőkkel tudjak szembenézni az élet kihívásaival.

Nincsenek megjegyzések: