2010. november 10., szerda

A pránájáma helyes módja

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:

baddha-padmászanó jógí pránam csandréna púrajét
dhárajitvá jathásakti bhújah szúrjéna récsajét /7/
pránam szúrjéna csákrisja púrajéd udaram sanaih
vidhivat kumbhakam kritvá punas csandréna récsajét /8/


Padmászanában ülve a jóginak a bal orrlyukán keresztül kell beszívnia a levegőt (a jobbat bezárva); és a képességei szerint visszatartva lassan eressze ki a Szúrján (a jobb orrnyíláson) keresztül. Utána lassan szívja be a levegőt a Szúrján (a jobb orrnyíláson) keresztül, töltse meg a hasát, és miután elvégezte e kumbhakát úgy, mint korábban, lassan eressze ki a Csandrán (a bal orrnyíláson) keresztül.
A fenti leírás a nádí sódhana pránájámát mutatja be belső légzésvisszatartással.

jéna tjadzsjét téna pítvá dhárajéd aviródhatah
récsajécs csa tató 'njéna sanair éva na végatah /9/


Így az egyiken keresztül belélegezve, amelyiken keresztül az előzőt kifújtuk, és miután bent tartottuk, ameddig lehetséges, ki kell fújni a másikon keresztül, lassan és nem hirtelen.

A pránájáma titka az, hogy meg kell tanulni erőlködés nélkül végezni, fokozatosan gyakorolva. Ha erőltetjük, azzal általában több kárt okozunk, mint hasznot.

pránam cséd ídajá pibén nijamitam bhújó 'njajá récsajét
pítvá pingalajá szamíranam athó badhvá tjadzséd vámajá
szúrjá-csandramaszór anéna vidhiná 'bhjászam szadá tanvatám
suddhá nádi-ganá bhavanti yaminám másza-trajád úrdhvatah /10/


Ha a bal orrlyukon keresztül szívtuk be a levegőt, akkor a másikon keresztül kell kifújni, és amikor a jobbon keresztül szívtuk be, akkor bent kell tartani, a balon keresztül kell kifújni. Ha így gyakorolunk, a jobb és a bal orrlyukon keresztül felváltva lélegezve, akkor a gyakorló összes nádíja megtisztul a szennyeződésektől három vagy több hónap alatt.
prátar-madhjandiné szájam arhdarátré csa kumbhakán
sanair asítiparjantam csaturváram szamabhjaszét /11/

A kumbhakát fokozatosan négyszer kell gyakorolni a nappal és éjszaka folyamán (vagyis reggel, délben, este és éjfélkor) amíg a kumbhakák száma alkalmanként nyolcvan, vagyis egy nappal és éjszaka alatt 320 nem lesz. 

kaníjaszi bhavét szvédah kampó bhavati madhjamé
uttamé szthánam ápnóti tató vájum nibandhajét /12/

Kezdetben izzadás, a középső szinten remegés jelentkezik, a harmadik szinten pedig szilárdság alakul ki. Ekkor a légzést szilárddá és mozdulatlanná kell tenni.
dzsaléna srama-dzsáténa gátra-mardanam ácsarét
dridhatá laghutá csaiva téna gátraszja dzsájaté /13/

A gyakorlás során tett erőfeszítésből származó izzadságot bele kell dörzsölni a testbe, mert így a test meg fog erősödni.

abhjásza-kálé prathamé sastam ksírádzsja-bhódzsanam
tató 'bhjászé dridhíbhúté na tádrin nijamagrahah /14/

A gyakorlás első szintjén a tejben és ghíben bővelkedő ételeket kell előnyben részesíteni. Amikor a gyakorlás szilárddá válik, akkor már nincs szükség ilyen előírásra.

A gyakorlás kezdeti szakaszán a testi szövetek hirtelen elkezdhetnek sorvadni a hirtelen igénybevétel miatt. Ekkor érdemes tápláló ételeket fogyasztani, de csak azoknak, akik nem túlsúlyosak. Később a testsúly és az anyagcsere is optimalizálódik, és a táplálékigényünk is sokkal tudatosabbá válik.

jathá szimhó gadzsó vjághró bhavéd vasjah sanaih sanair
tathaiva szévitó vájur anjathá hanti szádhakam /15/


Mint ahogyan az oroszlánokat, elefántokat és a tigriseket is csak fokozatosan lehet megszelídíteni, a légzést is csak kis lépésekkel lehet kontrollálni, máskülönben (ha túlzottan sietünk, vagy túl sok erőt alkalmazunk), megölheti a gyakorlót.
pránájámádi-jukténa szarva-róga-ksajó bhavét
ajuktábhjásza-jógéna szarva-róga-szamudbhavah /16/

Ha a pránájámát megfelelő módon gyakoroljuk, akkor minden betegséget megszűntet, a helytelen gyakorlás azonban betegségeket eredményezhet.
hikká svászas csa kásas csa sirah-karnáksi-védanáh
bhavanti vividhá rógáh pavanaszja prakópatah /17/

A csuklás, asztma, köhögés, fej- fül- és szemfájdalom - ezek és sok másféle betegségek is származhat a megzavart légzésből.
juktam juktam tjadzsjéd vájum juktam juktam csa púrajét
juktam juktam csa badhníjád évam sziddhim avápnuját /18/

A levegőt a megfelelő ütemben kell kifújni, és helyesen kell beszívni, és ha helyesen tartjuk vissza, akkor elérhetjük a sikert.
jadá tu nádí-suddhih szját tadá csihnáti báhjatah
kájaszja krisatá kántisz tadá dzsájéta niscsitam /19/

Amikor a nádikat sikerült megtisztítani a szennyeződésektől, és megjelennek a siker külső jelei, mint a karcsú test és a ragyogó szín, akkor biztosak lehetünk a sikerben.
jathésta-dháranam vájór analaszja pradípanam
nádábhivajktir árógjam dzsájaté nádí-sódhanát /20/

A szennyeződések eltávolítása által a legevőt tetszés szerint vissza tudjuk tartani, az étvágy megnövekszik, az isteni hang felébred és a test egészségessé válik.
 

2 megjegyzés:

Ditti írta...

Szeretném megkérdezni tőled, hogy a pránayáma- és ászana gyakorlás között tapasztalatod szerint mennyi idő kell hogy elteljen; és hogy a jóga gyakorlás előtt vagy után érdemesebb pránayámázni?
Én úgy tudom, hogy hirtelen nem ajánlott ászana-gyakorlás után belekezdeni légzőgyakorlatokba, és hogy ellenkező esetben is várni kell kb. 15percet,+az étkezéssel is legalább fél órát kellene várnunk.
Nem biztos hogy jól tudom, ezért gondoltam hogy inkább megkérdezlek.

Ditti

Gauranga Das írta...

Az a tapasztalatom, hogy gyakorlás előtt lehet pránájámázni, ha időt akarsz spórolni, és utána egyből el lehet kezdeni az ászanázást. Ha utána gyakorolsz, akkor érdemes betenni közé egy 15 perces relaxációt, és utána pránajámázni, főleg, ha aktív ászana-gyakorlást végeztél, pl. Astangát. Jóga vagy pránajáma után fél óráig nem ajánlott enni. Inni is jobb előtte és utána, feltéve, ha nem izzadsz nagyon sokat.