2010. november 24., szerda

Találkozás az Istennővel 1. rész

Az Eksztázis művészete blogbejegyzés folytatásaként szántam ezt a kis eszmefuttatást még a Kundaliní energiáról. Nos, ez egy szerteágazó témakör, de minduntalan előbukkan, és az, aki jógázik, bizonyára előbb-utóbb találkozni fog vele valamilyen formában, akár elméleti síkon, akár a gyakorlás közbeni személyes megtapasztalása során. Előrebocsátom, hogy az én meggyőződésem szerint az astanga-sorozatok rendszeres gyakorlása alapvető előfeltétele annak, hogy biztonságosan fel tudjunk készülni a Kundaliní bármiféle aktiválódására. Sőt, ha helyesen gyakorlunk, a bandhára és a légzésre koncentrálva, akkor a gyakorlásunk önmagában is jelentősen hozzájárulhat a Kundaliní felébredéséhez szükséges tudati evolúcióhoz. 


Egyesek komoly vizualizációs-meditációs gyakorlatok végzésével törekszenek a Kundaliní aktiválására. Mások a kumbhakával (légzésvisszatartással) együtt végzett erőteljes bandha-gyakorlással szeretnék ezt elérni. Sőt, olyan is van, aki utpluthiba felemelve magát a múla bandhát "odaverdesi" a földhöz, hátha felébred a Kundaliní. Ezt a gyakorlatot tádana-krijának nevezik. Mellesleg hallottam, hogy a depressziósokat is fenekeléssel szokták kezelni, csak nem valami kapcsolat lehet a mechanikai ütleg és a szendergő Kundaliní között?


Mindenesetre azt gondolom, hogy egy alvó kígyót valóban fel lehet ébreszteni, ha bottal verjük, de nem éppen jó kedvében fog ébredni, és ne lepődjünk meg, ha esetleg belénk mar, és nem éljük túl! Szóval fő az óvatosság, és egy rátermett szakértő segítsége, mert itt bizony nagy tűzijátékra lehet számítani, ha a rekéták egyszer beindulnak! Na jó, akkor lássuk, mire számthatunk! Lee Sannella Kundalini - Psychosis or Transcendence című könyvében a következő kísérő jelenségeket gyűjtötte össze, amikről a Kundaliní felébredését átélt szemtanúk számoltak be:


Spontán mozdulatok: Szokatlan testhelyzetek vagy éppen klasszikus jógapózok. A test bármely részén megjelenhetnek lágy, hullámzó, rángás- vagy remegés-szerű mozdulatok. esetenként a test egy bizonyos helyzetben megdermed, de ez a meditáció befejeztével elmúlik.
Légzési jelenségek: Spontán párnajáma, légzésvisszatartás, felszínes légzés, mély légzés, vagy ygors légzés is megjelenhet.
Testérzetek: Rángatózás a múládhára csakra területén, spontán múla bandha, csiklandós érzet vagy lüktetés, mindent átfogó orgazmusra emlékeztető érzetek, hideg- vagy melegérzet, fájdalomérzet a gerincben, szemekben, fejben vagy más testrészekben, különösen, ha a test nem tisztult meg eléggé.
Belső hangok: fütty, sziszegés, csiripelés, fuvola, óceán, szél, villám, patakcsörgés, tűz pattogása, dobok, kagylókürt hangja, harangok és bömbölő hangok mind hallhatóak a belső hallásunk számára.
A gondolati folyam megváltozása: A gondolatok felgyorsulhatnak, lelassulhatnak, vagy teljesen meg is szűnhetnek. Kiegyensúlyozatlan, furcsa, irracionális gondolatok is megjelenhetnek. Egyesek téboly-közeli állapotról számolnak be, vagy gondolatoktól mentes, transz-szerű állapotba kerülnek. Mindezek az élmények természetesen átmenetiek, és a test és elme tisztulásának kísérőjelenségei. 


(Folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések: