2010. november 8., hétfő

Törékeny tökéletesség

A tegnapi blogtéma folytatása: az ahimszá és hogyan győzzök le az agressziót? Régebben hallottam egy mondatot, ami nagyon tetszett: "Nem tudsz össze nem törtté tenni egy üveget". Vagyis ha egy törékeny, üvegből álló tárgyat összetörsz, akár véletlenül, akár szándékosan, akkor már hiába ragasztgatod, nem lesz olyan, mint eredetileg. Az egyelten dolog, amit tehetsz, hogy felolvasztod, és új üveget öntesz belőle. A Balkánon uralkodik ez a szokás, hogy az esküvők során úgy mulatnak az emberek, hogy a borospoharakat összeroppantják a kezükben, miután kiitták. Hülye szokás. A japán diáklányok alkar-vágogatásához hasonló. Az önagresszióban is lehet örömet lelni, és talán kevésbé ártalmas, mint a mások ellen irányuló, de szerintem nem ez a végső boldogság. Az erőszak mindig összetör valamit, amit nem lehet "össze nem törtté" tenni, és hatalmas lelkierő kell ahhoz, hogy újraolvasszunk minden egyes összetört poharat. 


Szóval kezdjük el az utazást. Mindenki csatolja bej az öveket, és lazuljon el. Ha nagyon megijed, kinyithatja a szemét, és elmondhat egy pár Óm-ot. Szóval, kezdődik a regressziós hipnózis-terápia. megszülettél. Sok gondoskodást kaptál a szüleidtől, a nevelőidtől (a nem érvényes részek törlendők), és egyszer, életedben először megütöttél valakit az oviban, az iskolában. Lehet, hogy gyengébb volt, vagy félt tőled, vagy ha nagyon rátarti voltál, akkor a nagyobbakkal, erősebbekkel is kiálltál verekedni. lehet, hogy csak egy cserebogarat tapostál agyon, vagy egy békát vertél szét egy bottal. Kifogtad a halakat, és kibelezted őket. A biológia szakkörön szétboncoltad a kiscsibét, amelyik egy perce még édesen csipogott a dobozban. És egy idő után nem éreztél bűntudatot, mert mindig volt indokod, hogy miért kínozz vagy ölj meg más élőlényeket.


Lassan felnőtté értél. De mindig voltak neked kiszolgáltatott emberek, akiket meg lehetett pofozni, vagy csak megszorítani a karjukat. A feleséged és a gyerekeid is kaptak a jóból, mert ez ugye egy bevett fegyelmezési módszer. Ha végiggondolod, hogy ki mindenki ellen követtél eddig el agressziót az életedben, még ha csak a fizikai tettlegességre szorítkozunk, akkor valószínűleg elég szép hosszú lista fog kijönni, feltéve, ha elég őszinte vagy az emlékezeteddel kapcsolatban.


Ha van hozzá lelki erőd, éld újra ezeket a helyzeteket, de ne csak a te szemszögedből, hanem próbáld beleélni magadat a sértett fél szerepébe. Ha fel tudod keresni, és bocsánatot tudsz kérni tőle, az a legjobb dolog. Ezek után gondold végig, hányszor ért téged agresszió az életedben, és nézd meg, hogy meg tudsz-e bocsájtani mindazoknak, akik ezt tették veled.


Mindezek után talán lesz némi inspirációd arra, hogy változtass az életeden. Nekem nagyon sokat segített a jóga. ha még nem gyakorlod, ajánlom, hogy kezdd el. Izgalmas utazás lesz. Ha a végére értél a testi agressziónak, akkor elkezdhetsz az érzelmi kapcsolataiddal foglalkozni. nagyon sokszor ösztönösen zsaroljuk, kényszerítjük a másikat mindenféle dolgokra, mert nekünk úgy kényelmes. Ez önzés, és hosszú távon a legmélyebb szeretettel és bizalommal teli kapcsolatot is meg fogja viselni.


De maradjunk a praktikus lépéseknél. Kezdd azzal, hogy belenézel a tányérodba, a hűtőszekrényedbe. Ha ott sorakoznak az állati tetemek, akkor máris sikerült megtalálnod az egyik alapvető agresszió-forrást az életedben. Meggyőződésem, hogy akik húst esznek, nem tudnak megszabadulni az erőszakos hajlamtól, és ez ismétlődő dührohamok formájában fog megnyilvánulni náluk. Ma a lelki tanítómesterem leckéjét hallgattam, és azt mondta, hogy a földön minden másodpercben 1000 tehenet ölnek meg, a többi vágóállatról nem is beszélve. Ha teheted, ennek semmiféle módon ne légy a részese!


Ha már megy az erőszakmentes táplálkozás, akkor kezdj el dolgozni azon, hogy a személyes kapcsolataidból is vond ki az agressziót, és mindig emlékeztesd magad arra, hogy nincs semmiféle jogod arra, hogy bárkihez egy ujjal is hozzányúlj. Kivételek: ha agresszor támad, és meg kell védened a családodat, hozzátartozóidat, vagy pedig ha sportszerűen küzdesz valakivel a ringben. Itt lehet nagyokat ütni, mert meg volt beszélve. Egyszer megkérdezték Gandhit, hogy mit csinálna, ha valaki meg akarná erőszakolni a lányát, megvédené-e. Gandhi azt mondta, hogy nem. Na ez az igazi lúzerség. Ha nem teszel meg mindent, hogy megvédd a rád bízottakat, akkor ugyanolyan karmikus mulasztást követsz el, mintha agressziót követnél el ártatlan emberek ellen.


Persze a karma az karma, és nem biztos, hogy sikerül mindenkit megvédened minden ellen, de tisztában kell lenned a kötelességeddel, és azzal is, hogy mi nem az. Vagyis ne keressünk minden áron okot a konfrontációra, hanem legyünk józanok. Sok esetben önmagunk megvédésének a legjobb módszere is az, ha elkerüljük a konfliktust, és nem vesszük fel a kesztyűt, amit egy provokátor elénk dob. A Kali korszak a viták, veszekedés és a képmutatás kora. Ha ebben a korszakban valaki őszintén, a szó valódi értelmében erőszakmentessé tud válni, akkor az egy igazi szent, és olyan erőre fog szert tenni, amihez foghatót még a misztikus meditáció gyakorlása által sem lehet elérni. A mai videó a Somewhere in Kali-yuga címet viseli, és azt mutatja meg, mi a leghatékonyabb módja az agresszió megszüntetésének.

Nincsenek megjegyzések: