2010. november 9., kedd

A pránájáma és a méregtelenítés

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:

Második fejezet: A pránájámáról
athászané dridhé jógí hitamitászanah
gurúpadista-márgéna pránájámán szamabhjaszét /1/

Miután megszilárdult a pózok gyakorlásában, a jóginak, aki önmaga mesterévé vált, aki mérsékelten és tudatosan táplálkozik, el kell kezdenie a pránájáma gyakorlását a guruja útmutatásai alapján.
A pránájáma az ászanánál magasabb, finomabb fokozat. éppen ezért még inkább fontos az, hogy egy tapasztalt guru vezetése alatt gyakoroljuk a légzőgyakorlatokat. A pránájáma erejével jelentős változásokat érhetünk el a fiziológia, az idegrendszer és az elme működésében is, akár pozitív, akár negatív irányba, és ezért nem érdemes kísérletezgetni.
csalé váté csalam csittam niscsalé niscsalam bhavét
jógí szthánutvam ápnóti tató vájum miródhajét /2/

Amikor a légzés zavart, az elme is zavarttá válik. A légzés szabályozása által a jógí eléri az elme szilárdságát. 

A légzés mozgatja a vátát, vagy pránát, vagyis a test csatornáiban áramló életlevegőt, életerőt. A következő versekből ki fog derülni, hogy a pránájáma nem csak a gázcsere folyamatának, hanem az energiaáramlás módjának és mértékének a szabályozását is jelenti egyben. Szó szerinti fordításban, amíg a váta (életlevegő) mozog, addig az elme is mozog (nyugtalan), és amikor mozdulatlanná válik, akkor az elme is megszilárdul. De ha nem is sikerül teljesen megszilárdulni a kumbhakában, minél pontosabban tudjuk szabályozni a légzésünket, annál inkább képesek leszünk az elménket is uralni.

jávad vájuh szthitó déhé távadzs dzsívanam ucsjaté
maranam taszja niskrántisz tató vájum niródhajét /3/
Amíg a lélegzet a testben van, a test él. A halál az életlevegő eltávozását jelenti. Éppen ezért szükséges a levegő visszatartása.

malákulászu nádísu márutó naiva madhjagah
katham szjád unmaní-bhávah kárja-sziddhih katham bhavét /4/


A lélegzet nem kerül bele a középső csatornába (szusumnába) a nádík tisztátalansága miatt. Hogyan érhetjük el akkor a sikert, és hogyan kerülhetünk az unmaní-avaszthá állapotába? 
Az unmaní állapotot a Jóga-tárávalí manonmanínak nevezi. Ebben az állapotban a jógi képes megállítani a légzését (kávala kumbhaka), és az elme változásai (csita-vrittik) sikeresen blokkolódnak. Ez az állapot akkor következik be, amikor sikerül a pránát bejuttatnunk a központi enerigavezetékbe, a szusumnába. Amíg a nádíkat nem tisztítjuk meg, addig ez ne fog sikerülni. Éppen ezért a jóginak minden eszközzel méregtelenítenie kell a testét.

suddhim éti jadá szarvam nádí-csakram malákulam
tadaiva dzsájaté jógí prána-szangrahané ksamah /5/


Amikor az összes nádí rendszerét, amely tele van tisztátalanságokkal, megtisztította, akkor a jógi képes lesz uralkodni a prána fölött. 
pránájámam tatah kurján nitjam száttvikajá dhijá
jathá szusumnánádíszthá maláh suddhim prajánti csa /6/


Éppen ezért minden nap kell végezni a pránájámát száttvika buddhival ( a radzsasztól és a tamasztól megtisztított intellektussal), Annak érdekében, hogy a szusumnát megszabadítsuk a tisztátalanaságoktól.

Nincsenek megjegyzések: